Selectează o Pagină

Concert al Corului de Copii Radio, aflat pentru prima dată la Oradea, în Catedrala „Sfântul Nicolae”

Oradea, 22 iun /Agerpres/ – Pentru prima dată prezent la Oradea, Corul de Copii Radio a susţinut vineri, în Catedrala greco-catolică „Sfântul Nicolae”, concertul extraordinar „The Sound of Musical”, în cadrul Festivalului European Music Open (19-24 iunie).

Corul de Copii Radio a fost reprezentat printr-un grup de 47 de copii şi adolescenţi, dintre care 11 băieţi, sub îndrumarea dirijorilor Voicu Popescu şi Răzvan Rădos şi acompaniaţi de pianista Magdalena Faur. Conducerea corului a onorat invitaţia făcută de tenorul orădean Alexandru Badea de a concerta pentru prima dată în oraş, ei fiind găzduiţi de episcopia greco-catolică.

Oaspeţii au oferit publicului un program cu melodii ale copilăriei, începând cu „Vine, vine primăvara”, altele din filmul Veronica, urmate de cele mai cunoscute şi îndrăgite piese celebre de musical, precum I feel pretty, Singing în the rain, Supercalifragilisticexpialidocious, Edelweiss, Sound of music. Reprezentaţia artiştilor a fost intens răsplătită cu aplauze şi buchete de flori.

Episcopul Virgil Bercea le-a mulţumit copiilor şi oaspeţilor pentru atmosfera muzicală de excepţie pe care au oferit-o în catedrală.

„Ne-aţi creat o seară minunată. Am încercat în această oră şi jumătate să redevenim şi noi copii. Sufletele noastre se întorc acasă mai bune, mai sfinte, mai curate,” a spus episcopul Virgil Bercea, alături de care s-a aflat şi episcopul romano-catolic Bocskei Laszlo.

Întrebat despre valoarea artei corale pentru copii, dirijorul Voicu Popescu a declarat, pentru AGERPRES, că pe fondul „lipsei de atenţie” pentru educaţia muzicală, în general, a copiilor, corul de copii Radio şi-a asumat misiunea de a înzestra copilul cu sensibilitatea necesară şi specifică vârstei lui, lucru care „nu se prea întâmplă în mediul şcolar, din păcate”.

„Copiii găsesc aici o mare bucurie în a descoperi că au afinităţi comune cu alţi copii, că pot comunica sensibil, că pot transmite emoţii. Această sondare a emoţiilor are ca efect direct reducerea violenţei verbale şi fizice în rândul copiilor, înnobilează spiritul şi îi ajută să devină performanţi în celelalte domenii. O bună oră de muzică asigură o bună oră de matematică şi fizică indiferent ce cred domnii profesori”, a afirmat dirijorul Voicu Popescu.

Maestrul şi-a exprimat dezamăgirea şi nemulţumirea pentru faptul că ora de cor a trecut undeva la coada sistemului, fiind dovada incapacităţii înţelegerii acestor nevoi ale copiilor. „Poate, cândva, vor fi şi minţi mai luminate care vor şti să aprecieze acest lucru şi să pună ora de muzică acolo unde-i este locul”, a mai spus Popescu.

Directoarea Liceului greco-catolic, Antonia Nica, unul dintre continuatorii mişcării corale orădene, în calitate de fondator şi dirijor al Corului Fiat Lux, a spus, pentru AGERPRES, că după 25 de ani de activitate corală, ideea de comuniune o consideră una dintre „cele mai sănătoase modalităţi de educaţie”.

„Sufletul trece într-o altă stare când are parte de muzică. Iar a cânta împreună este o modalitate de comuniune. În Frumos. Cred că pentru dezvoltarea emoţională a copilului, cântarea în comun ar trebui să fie obligatorie în educaţia de zi cu zi. La popoarele asiatice, studiul unui instrument muzical face parte din cotidian. Se pare că  acolo sunt luate mai în serios beneficiile muzicii în viaţa noastră”, a declarat Antonia Nica.

Înfiinţat în 1945, Corul de Copii Radio este un ansamblu vocal recunoscut atât pe plan naţional cât şi internaţional, o emblemă culturală a României. În 2004, cu trei ani înaintea intrării României în UE, Corul de Copii Radio a primit titlul de Ambasador Cultural al Uniunii Europene.

AGERPRES/Eugenia Paşca

 

Cea de-a patra zi a Festivalului European Music Open a adus în faţa publicului orădean Corul de copii Radio din Bucureşti, sub bagheta dirijorilor Voicu Popescu şi Răzvan Rădos, acompaniaţi la pian de Magdalena Faur . Concertul a avut loc în Catedrala „Sfântul Nicolae” în prezenţa Preasfinţiei Sale Virgil Bercea, gazda evenimentului, a Excelenţei Sale László Böcskei, episcop romano catolic de Oradea şi a unui public impresionant.
Corul de Copii Radio este un ansamblu vocal recunoscut atât pe plan naţional cât şi internaţional. Activitatea corului se întinde pe durata a mai mult de 6 decenii şi pe cuprinsul mai multor ţări şi continente. Printre acestea se numără Franţa, Regatul Unit, Belgia, Germania, Italia, Suedia şi Finlanda, România, Elveţia, Japonia, Statele Unite ale Americii, Canada şi Turcia. Începuturile „Corului de Copii Radio” se leagă de numele lui Dumitru D. Botez şi al dirijorului Ion Vanica, cei doi fiind cei care, în toamna anului 1945, au pus temelia primei generaţii care a alcătuit această corală. Alcătuit iniţial din numai 12 copii, în numai câţiva ani, corul câştigă aprecierea conducerii publicului de specialitate. În 2004, cu 3 ani înaintea intrării României în U.E., Corul de Copii Radio a primit titlul de AMBASADOR Cultural al Uniunii Europene.
În ultimii ani, sub îndrumarea dirijorului Voicu Popescu, ansamblul explorează noi forme de expresie artistică, îndreptându-se preferenţial către manifestări conceptuale şi de cooperare culturală cum ar fi: Songbridge-Canada, Brundibar-Franţa, Les Instants Sacrés-Franţa, Amadeus-România, Voci d’Europa-Italia, Adiemus-România şi Strălucirile apei în România şi Franţa. Ultimele două producţii au adus formaţiei Premiul Special “In memoriam Iosif Sava” pentru anul 2007, oferit de Radio România Cultural. În 2008, ansamblul realizează concertul spectacol Amprente (Romanian Roots) cu care este prezent atât la manifestări din România, cât şi în străinătate, în ţări precum Danemarca, Suedia, Germania, Bulgaria, unde obţine aplauze furtunoase şi aprecieri superlative.
A treia ediţie a Festivalului European Music Open are loc prin sprijinul domnului Alexandru Badea, Primăria Oradea, Asociaţiei pentru promovarea turismului din Oradea şi regiune (APTOR), Teatrului de Stat „Regina Maria”, Episcopiei Greco-Catolice, Episcopiei Romano-Catolice de Oradea şi al Muzeului Ţării Crişurilor.
Eugen Ivuţ – Biroul de presă al Episcopiei de Oradea