Înregistrarea video a evenimentului se poate urmări aici.
Povestea Liceului Greco-Catolic Iuliu Maniu trebuie să înceapă cu răspunsul la întrebarea „Cine suntem noi?”. După cum se spune, fiecare călătorie începe cu un pas. Acest pas a fost făcut de strămoșii noștri care, în anul 1784, au avut curajul și determinarea necesare pentru a întemeia o școală românească, bazată pe învățământ confesional, într-un ținut stăpânit de Imperiul Austro-Ungar. Așa s-a născut „Școala Normală Română Unită”, prima școală din Oradea în care limba de predare-învățare a fost limba română. Istoria instituției de învățământ a fost întreruptă în anul 1948 de regimul comunist care a desființat Biserica Greco-Catolică, închizând școlile acesteia.
După mai bine de 40 de ani, în anul școlar 1992/1993, școala și-a reluat activitatea cu ajutorul unor oameni care au îndrăznit să lupte pentru împlinirea visurilor comunității lor și au făcut nenumărate demersuri la București, începând cu anul 1990. Proveniți din rândul foștilor absolvenți, ei au pornit de la tradiție, împletind trecutul pozitiv al strămoșilor, cu nevoia de împlinire desprinsă din aspirațiile spre un viitor strălucitor. Motivația lor a desțelenit glia ce s-a format în anii grei ai tăcerii și ai suferinței. Și-au luat angajamentul să recâștige imaginea de altădată a școlii, propunându-și niște obiective clare și aventurându-se într-o călătorie dificilă, plină de riscuri în vremurile tulburi de după revoluție.
Începând cu primul director al școlii reînființate, profesorul Victor Sarca, și continuând cu ceilalți, profesorii Iosif Suciu, Elena Szasz-Butiri, Andrei Cristea, Alexandru Dragoș și Antonia Nica, instituția a urmat modelul înaintașilor, acela de a trezi în elevi conștiința spirituală ce duce la cunoaștere existențială, la empatie și la înălțare spirituală. Prin acestea, elevii își întăresc inteligența emoțională, dobândind sentimentul rostului în viață, echilibru și înțelepciune.
2018 este un prilej de sărbătoare atât pentru România, cât și pentru Liceul Greco-Catolic Iuliu Maniu. În anul Centenarului Marii Uniri, școala orădeană serbează 25 de ani de la reînființare și 20 de ani de la implementarea Alternativei Educaționale Step by Step. Cu această ocazie, în perioada 3-5 mai, au fost organizate o serie de evenimente cu scopul de a marca Zilele școlii.
Joi, 3 mai, profesorii de Educație fizică și sport, împreună cu doamnele învățătoare, au pregătit un flashmob. Elevii claselor Step by Step din școala noastră s-au strâns în Piața Unirii, în fața statuii lui Mihai Viteazul, pentru a fi fotografiați în timp ce au alcătuit din culorile instituției, albastru și roșu, cifrele 100 – pentru țară, 25 – pentru școală și 20 – pentru Step by Step. S-a distribuit revista Muguri de lumină, ce a fost editată de doamnele învățătoare și educatoare și a fost lansat volumul Fericirea – promisiune și dar, coordonat de preotul Cristian Tiseliță și de profesorii de Limba și literatura română și Educație plastică ai instituției: Paula Băliban, Mihaela Danciu, Emilia Haș, Ioana Sarca și Alina Broizan. Acest volum reunește creații literare și plastice ale elevilor din gimnaziu și liceu, încadrate în următoarele teme: iubire creștină, credință, speranță, fericire, rugăciune.
Ziua de vineri a început cu celebrarea Sfintei Liturghii în Catedrala Sfântul Nicolae, care a fost oficiată de Preasfinția sa Virgil și de șase preoți ce s-au rugat alături de elevi, profesori și de oaspeți din țară și străinătate. În sala festivă a liceului, au fost pregătite activități demonstrative ale claselor Step by Step, o altfel de zi, asemănătoare cu cea a porților deschise. Oaspeții școlii au apreciat această activitate, în mod deosebit cei străini.
După-amiaza, Teatrul Regina Maria și-a deschis porțile pentru a găzdui momentrul festiv al aniversării. Sala Mare a Teatrului s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru elevii, părinții acestora, profesorii și diferitele personalități adunate pentru a lua parte la înălțătorul eveniment. Cei prezenți au vizionat un film ce a prezentat istoricul școlii și continuitatea tradiției transpuse în prezent. Pe scenă au urcat prof. Antonia Nica, directorul Liceului Greco-Catolic Iuliu Maniu, inspectorul Florin Negruțiu, ca reprezentant al Inspectoratului Școlar Județean Bihor, Dacian Palladi administratorul public – reprezentantul Primăriei Oradea, P.S. Virgil Bercea, Denisa Moșincat, o elevă a primei promoțiiStep by Step care și-a petrecut 12 ani în instituția noastră. Lor le-au urmat doi dintre foștii directori, prof. Iosif Suciu și prof. Andrei Cristea, reprezentanta Centrului Step by Step de la București, Elena Iuliana Mihai, și fondatoarea acestei alternative educaționale în liceu, prof. pentru învățământ primar Cornelia Vesea. A fost pusă în scenă o piesă de teatru închinată Centernarului Marii Uniri, scrisă de prof. Paula Băliban. Actorii au fost elevi de gimnaziu și liceu coordonați de prof. Mihaela Olău și de prof. Mihaela Danciu. Ei au început prin a intona imnul național Deșteaptă-te, române!, alături de marele public. În cadrul piesei, a fost subliniat rolul important pe care l-a jucat Iuliu Maniu în realizarea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918. Corul mic, format din elevii din ciclul primar, și corul mare, alcătuit din elevi de gimnaziu și liceu, sub îndrumarea profesorilor de Educație muzicală Nicoleta Țâmpu și Antonia Nica, au scos la iveală bucuria și elanul copilăriei. Profesorii Dana și Andrei Cristea au demonstrat prin forța și priceperea elevilor faptul că nu doar o școală cu program sportiv poate impresiona cu ajutorul unor exerciții atent pregătite, așa cum a fost piramida elevilor. Patru dintre elevii liceului, Anda Cristea, Antonia Horbacs, Michelle Pater și Alexandru Cristea, au avut onoarea de a cânta alături de Paula Seling priceasna Ridica-voi ochii mei la ceruri, armonizată pentru patru voci. Aceasta a cântat în duet cu Ovidiu Lazăr cunoscuta piesă din repertoriul internațional The Prayer. Oaspeții au avut parte de trăiri intense, mai ales în finalul programului când au cântat împreună cu marea artistă Cristos a Înviat. Momentul solemn a întărit esența discursului Preasfinției sale Virgil Bercea, care, atunci când a vorbit despre sacrificul martirilor greco-catolici, a rostit profundul proverb mexican: „Au încercat să ne îngroape, dar nu au știut că noi suntem semințe”. Fericirea și unitatea celor prezenți la înălțătorul eveniment vin ca o încununare a eforturilor și a greutăților celor ce s-au stins din viață visând la prezentul nostru. Seara s-a încheiat elegant cu o cupă de șampanie pentru toată lumea.
În dimineața zilei de sâmbătă, 5 mai, a fost celebrată Sfânta Liturghie a copiilor în Catedrala Sfântul Nicolae. Începând cu orele 10:30, s-a desfășurat simpozionul național cu participare internațională intitulat Educație, spiritualitate, tradiție și modernitate prin Alternativa Educațională Step by Step în contextul Centenarului Unirii. În deschiderea acestuia, au luat cuvântul directorul Liceului Greco-Catolic Iuliu Maniu, prof. Antonia Nica, inspectorul Florin Negruțiu, reprezentantul Inspectoratului Școlar Județean Bihor, Elena Iuliana Mihai, director de programe al Centrului Step by Step București și Preasfinția sa Virgil Bercea. Primele două conferințe au fost susținute de invitații din Italia. Prof. dr. Maria Concetta Siciliano a vorbit despre lucrarea Criza în educație și perspectiva unei soluționări. Tradiție și modernitate. Doamna profesor a prezentat realitățile învățământului italian, afirmând că tehnologia modernă împiedică procesul instructiv-educativ. Din nefericire, elevii nu mai sunt interesați să învețe sau să citească, iar acest fenomen de întinde pe întreg mapamondul. Prof. dr. Marino Petrarolo a prezentat lucrarea Disconfortul cultural, alfabetizarea emoțională – o posibilă abordare curriculară. Traducerea conferințelor din limba italiană în limba română a fost realizată de prof. Adrian Podar.
Prof. univ. dr. habil. Adrian Hatos a pregătit pentru simpozion lucrarea intitulată Școala bună – perspectivă sociologică. Acesta a vorbit atât din perspectiva unui specialist, cât și din cea a unui părinte, afirmând faptul că o școală bună nu este cea care are un număr cât mai mare de elevi olimpici, ci una care pregătește tinerele generații pentru viață și le determină să meargă cu drag la școală. Ca tată a doi copii înscriși la Liceul Greco-Catolic Iuliu Maniu, domnul profesor recomandă cu încredere această instituție de învățământ, situând-o în topul școlilor de calitate din Oradea. Psihologul Ioana Omuț-Cherechianu a vorbit despre Cel mai mare cadou pentru elevul meu. Doamna psiholog consideră faptul că starea emoțională echilibrată a elevilor depinde în mare măsură de mediul școlar. Armonia dintr-o școală confesională determină acest echilibru și duce la o bună relaționare în cadrul grupului de elevi. În ultima parte a lucrărilor simpozionului, s-au derulat prezentările profesorilor din învățământul preșcolar, primar, gimnazial și liceal, din județul nostru și din afara lui.
Zilele școlii au demonstrat încă o dată faptul că în Liceul Greco-Catolic Iuliu Maniuexistă perseverență, determinare și, mai presus de toate, credință. Scopul nostru este acela de a șlefui oameni valoroși, ancorați în prezent, curioși și dornici să descopere lucruri noi, oameni eficienți ce acceptă cu ușurință noile provocări ale vieții. La fel ca în trecut, această instituție de învățământ primește cu brațele deschise elevi de diferite confesiuni și etnii, eliminând diferențele de orice fel prin cultivarea toleranței. Absolvenții noștri sunt tineri eficienți, bine orientați spre viitor, reprezentând un sprijin social pentru semeni. Acceptarea, iertarea, corectitudinea, responsabilitatea, generozitatea, modestia, sensibilitatea, optimismul sunt semințele virtuților semănate și îngrijite de profesorii școlii. Bunăstarea spirituală și conștiința propriei valori definesc viitorii oameni de succes care știu cum să alunge suspinul cotidian înconjurându-se cu un zid de seninătate. Menirea unei adevărate instituții de învățământ este aceea de a-l învăța pe elev să se autodescopere, să trăiască într-o lume bine organizată, de a-i dezvălui sensul lucrurilor ce compun această lume și de a respecta credințele și valorile altora.
După cum ne spune un dicton japonez, „Perfecțiunea nu constă în a face lucruri neobișnuite, ci în a face lucruri obișnuite într-un mod neobișnuit”. Prin ceea ce a demostrat până acum, Liceul Greco-Catolic Iuliu Maniu Oradea este un apostol greu încercat aflat în slujba înțelepciunii, a iluminării tinerelor generații. Cine suntem noi? Cum este Liceul Greco-Catolic Iuliu Maniu? Răspunsul stă scris în ochii și în inimile foștilor elevi care i-au trecut pragul în vremurile pline de încercări și în zilele senine de acum.
Autori: prof. Sarca Ioana și prof. Nica Antonia