După vacanță am reluat activitățile cu Ina care ne a adus cartea ei, „Grădina Mirabelei” pentru fiecare din noi. Am vorbit despre plantele cultivate în această grădină și Ina ne-a dat autograf.
Toamna în pădure e minunat! Am descoperit covorul de frunze foșnitoare, ploaia de frunze, plante ascunse printre frunze. De asemenea, am experimentat că leagănul din pădure e un butuc răsturnat și crengile găsite instrumente muzicale. Ina ne-a vorbit și apoi „am imitat” părțile componente ale unui copac începând de la rădăcina pivotantă și firoasă până la straturile ce alcătuiesc trunchiul copacului: un strat absoarbe apa, altul ajută la circulația apei, scoarța care apără copacul de gângănii. „Am pictat” o pânză prin strivirea unr plante cu ciocanul de cauciuc și am învățat să tăiem cu firezul.
Mulțumim Inei și părinților pentru această activitate.
Toamna a pus stăpânire pe natură. Legumele, fructele încep să dispară. „Dar atunci de unde mai avem vinete, roșii etc. proaspete?” – a fost întrebarea unui copilaș din clasa I A. La această întrebare, ne-a ajuta să răspundem familia Antoniei Popa care a organizat o ieșire la o seră din localitatea Sântandrei. Vecina lor, Liliana care e și ea învățătoare, ne-a așteptat cu brațele deschize și ne-a vorbit de lumea serei, ne-a prezentat plantele încă existente și ce plante urmează să mai cultive în continuare. De asemenea, am aflat că Antonia și copiii din vecini dau o mână de ajutor la munca din seră atunci când sunt în vacanță.
La sfârșit Antonia ne-a primit în curtea casei și ne-a servit cu biscuiți făcuți împreună cu bunica.
Mere, pere în panere… Excursia tematică la fabrica de suc de mere din localitatea Cheresig ne-a ajutat să descoperim procesul prin care se obține sucul de mere bio prin presare la rece. Proprietarul fabricii ne-a întâmpinat la sosire, ne-a prezentat locul în care este situată fabrica. Angajații ne-au explicat procesul prin care se obține sucul și ne-au arătat cum se presează merele, cum se pune în cutii și locul de depozitare.
Apoi am iesit în livadă unde am observat pomii fructiferi, așezarea lor pe rânduri, am măsurat distnța dintre pomi, înălțimea merilor, am descoperit soiurile de mere existente – le-am gustat și am simțit diferența de gusturi. Pe lângă fructele gustoase livada ne-a încântat și prin culoarea pe care o are toamna.
Înainte de vacanță am avut ultima zi de învățare în aer liber. Ea s-a desfășurat în localitatea Nojorid la colegul nostru Alex. Familia lui ne-a primit în ograda lor unde tata și mama, ca să-l hrănească sănătos pe Alex au pomi fructiferi și o mică grădină de legume. Am observat părțile componente ale plantelor: sfecla roșie (au și gustat-o cei îndrăzneți), roșia, mărarul și mama ne-a vorbit despre modul de îngrijire a lor iar Alex ne-a spus care e contribuția lui în această grădină extraordinară.
La sfârșit am servit clătite cu gem natura, suc de soc natural și apoi un tort tiramisu. Am observat munca oamenilor toamna: adunare și arderea plantelor uscate, întoacerea pământului cu arșeul pentru a-l lăsa la odihnit peste iarnă și cum oamenii își pregătesc lemnele pentru iarnă
Joaca a fost punctul culminant al zilei.
activităţi coordonate de doamnele învăţătoare : Krisztina Ursu şi Bianca Dobrată