Uneori bullyingul este privit ca o distracție, ca un joc, din păcate însă, în acest joc nu există învingători. Cu toții ies învinși, atât victimele cât și agresorii sau spectatorii. Dezvoltarea emoțională are de suferit, precum și încrederea în sine sau în ceilalți. Cu greu poate să se adapteze la mediul social un copil care este supus permanent atacurilor răutăcioase ale celorlalți, atacuri menite să producă suferință. Cercetările arată că există consecințe negative și asupra agresorilor, aceștia consolidându-și o atitudine care îi poate conduce, în viitor, la numeroase infracțiuni sau inadaptare socială. Chiar și încrederea în sine a spectatorilor are de suferit, sentimentul de vină fiind foarte des întâlnit în cazul acestora, în special datorat faptului că nu au intervenit în apărarea victimei.
În ultima perioadă, grație utilizării tot mai mari a tehnologiilor digitale, cyberbullyingul a luat și el amploare. Pe rețelele de socializare, pe platfomele de schimburi de mesaje, pe platformele de jocuri sau prin telefoanele mobile are loc acest bullying prin intermediul tehnologiilor digitale. Cu ușurință, în acest mediu, se pot răspândi fotografii denigrante, mesaje amenințătoare sau alte comportamente care au același scop, de a umili. Efectele acestui fenomen nu sunt mai prejos, cu atât mai mult cu cât persoana se poate simți urmărită în propria sa casă.
Fiecare copil are nevoie de un mediu în care să se simtă în siguranță, un mediu în care dezechilibrul de putere să nu fie împotriva lui, fie acasă, fie la școală. Cu toții putem să facem ceva pentru a construi acest mediu. Un gest oricât de mic, precum o vorbă frumoasă sau un zâmbet, poate aduce încurajare și încredere. Este important să luăm atitudine! Cu toții avem o voce, pe care o putem folosi în combaterea acestor fenomene! Putem începe de azi, de aici, din comunitatea noastră! Aceste gânduri stau la baza activităților antibullying derulate cu elevii din Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu”, în cadrul orelor de consiliere psihopedagogică.
Pentru a crea un climat pozitiv în propria lor școală, mai mulți elevi ai claselor V – IX, din liceul nostru, s-au alăturat luptei împotriva bullyingului și a cyberbullyingului. Într-o lume în care ne confruntăm tot mai mult cu aceste fenomene care au consecințe dramatice asupra dezvoltării emoționale a copiilor, elevii au înțeles că pot avea un rol fundamental în prevenirea și combaterea acestor comportamente negative. Astfel, ei militează pentru o lume a toleranței, păcii și înțelegerii dintre oameni. Mesajele lor, sub formă de afișe, sperăm să ajungă și la sufletele voastre.