Ne-am putea imagina vreodată că un obiect atât de neimportant și mic, cum sunt capacele de plastic, poate avea misiunea de a aduce o rază de speranță și un zâmbet în viețile celor cu care soarta a fost dură și le-a adus suferințe? Să știți că există oameni care au văzut adevăratul potențialal al capacelor de plastic care ajungeau în tomberoanele de gunoi și le-au găsit o altă însemnătate și utilitate.
Așadar, există inițiatori care au ales să transforme destinul capacelor prin a le valorifica și a dona apoi suma provenită din reciclare unor oameni aflați în dificultate. Un asemenea proiect de binefacere este cel inițiat de o mână de voluntari din Cluj-Napoca, numindu-l ”Capace cu suflet”. Ideea în sine pune cel mai bine în valoare două principii fundamentale bazate pe protecția mediului și grija față de aproape.
De ce doar capace? Raportul volum/greutate (și respectiv preț) este foarte bun și pot fi ușor stocate și transportate față de alte tipuri de materiale reciclabile.
Liceul nostru a răspuns cu entuziasm unei asemenea inițiative, elevii devenind mici ambasadori ai faptelor bune, având convingerea că fiecare capac poate avea o contribuție însemnată. În acest sens, de două ori am ”donat” capace strânse cu mult elan, în luna ianuarie 2021 aproximativ 33 kg de capace de plastic, iar acum, la sfârșit de an școlar, în iunie, circa 47 kg.
Sentimentul de a avea un impact pozitiv în lumea din jurul nostru ne face să creștem armonios și ne oferă șansa de a prețui mai mult toate darurile pe care le avem. Prin urmare, încurajăm ”însuflețirea” micilor capace de plastic și ne dorim să continuăm povestea începută și să ajutăm la îndeplinirea unei misiuni prețioase pe care au primit-o.
prof. Capriș Patricia.