Chimia este materia care se învață din clasa a-VII-a, iar elevii o așteaptă cu mare curiozitate .
În cadrul orelor de chimie, elevii din clasele VIIA, VIIB și VIIC, desfășoară în mod constant ore de activitate experimentală, ore prin intermediul cărora dobândesc abilități practice și descoperă lucruri noi.
Este bine cunoscut că prin experiment, elevii pot verifica fenomenele care se produc în jurul lor și care le pot influența viața.
Curiozitatea, spiritul de observație și dorința de cunoaștere sunt câteva din condițiile care stau la baza învățării prin folosirea experimentului.
Experimentul accentuează caracterul formativ al învățământului prin dezvoltarea la elevi a spiritului de investigație și observație, a gândirii logice, dar și pentru a înțelege mai bine multe din aspectele teoretice a chimiei.
Am realizat experimente cu caracter aplicativ: am verificat caracterul acido bazic al unor soluții/amestecuri frecvent utilizate în viață ( suc de lămâie, bulion, vin, sucuri carbogazoase, lapte, iaurt, chefir, soluții de curățat, săpun lichid etc) , cu ajutorul indicatorului preparat din varza roșie. Deasemenea am realizat reacția de stingere a varului, arderea panglicii de magneziu, arderea piliturii de fier, reacțiile metalelor cu apa, vulcanul chimic,arderea sodiului, am realizat diferite amestecuri etc.
Prin aceste activități experimentale, elevii descoperă minunata și fascinanta lume a chimiei.
Este abia începutul, cu siguranță urmează și alte ore la fel de interesante!
Prof. Iftimiciuc Dorina