Selectează o Pagină

Putem schimba lumea în mai bine. Cu ce începem? Este evident că fiecare individ contribuie prin orice gest mărunt la binele comun. În contextul Săptămânii Educației Globale, elevii claselor a 6-a A și a 6-a C, precum și cei ai claselor a 7-a A, B, C au aflat de existența zilei în care suntem îndemnați cu toții să nu cumpărăm nimic – Buy Nothing Day. Astfel, această zi a fost concepută inițial ca un protest împotriva consumerismului. Scopul acestei zile este de a oferi o ocazie să luăm atitudine față de efectele sociale și ecologice ale consumului nostru și de a face consumatorii conștienți de propria lor putere în sistemul economic. Fiecare produs nou consumă resurse și poluează mediul în timpul producției și transportului.

În cadrul orei de lb. germane, elevii au vizionat pentru început un spot în care se regăsesc diferite aspecte ale risipei ce se produce atunci când nu consumăm conștient: risipa alimentară, de textile, de energie, de hârtie, etc. În urma vizionării spot-ului, elevii au identificat fiecare problemă expusă și au oferit variante de deprinderi corecte pentru reducerea consumului.

Apoi acestora li s-a prezentat un videoclip în care erau prezentate idei pentru a renunța la cumpărături necugetate, apreciind valoarea lucurilor pe care deja le avem. Așadar, suntem îndemnați să încercăm să reparăm, dând o nouă șansă lucrurilor, să împrumutăm, să facem schimb, precum chiar și să cumpărăm lucuri la mâna a doua, iar în ultimă instanță să cumpărăm lucruri noi, însă doar după ce am trecut prin filtrul gândirii dacă într-adevăr avem nevoie de ele.   

Dacă ne oprim pentru o clipă la mesajul din spatele zilei vom vedea că este mult mai mult decât o zi de protest împotriva consumerismului, poate fi începutul unui nou stil de viață.

 

Prof. Capriș Patricia