Selectează o Pagină
,,Dacă nu citești la timp, înțelegi prea târziu”

În data de 15 februarie 2022, Ziua națională a lecturii, la Liceul Greco-Catolic ,,Iuliu Maniu” s-au desfășurat mai multe activități culturale și educaționale care au avut ca scop promovarea lecturii ca obicei cotidian, evidențierea importanței lecturii în formarea tinerei generații.

Astfel, elevii clasei a V-a C, împreună cu doamna dirigintă, prof. Ioana Sarca, au vizitat Biblioteca Universității din Oradea, unde, printre cărți, au descoperit o adevărată comoară, o carte japoneză învelită, cu multă eleganță, în mătase pictată. În cadrul unor ateliere de scriere creativă, elevii din clasele a V-a C, a VII-a C, a VIII-a A și a IX-a A, înzestrați cu abilități poetice, au dat naștere unor texte lirice unice. Clasele a VII-a au pătruns în lumea personajelor literare, surprinzând în creativele lor proiecte complexitatea protagoniștilor. Aceste activități au fost coordonate de doamnele profesoare Emilia Haș, Mihaela Danciu și Ioana Sarca.

În biblioteca liceului, a fost organizată o întâlnire cu poetul Ioan Moldovan, coordonată de doamna bibliotecară Carmen Popa. Doamna profesoară Paula Mureșan a organizat, cu clasele a VI-a A şi C, o activitate de lectură în biblioteca școlii.

Elevi din clasele a V-a B, a V-a C, a VI-a B, a VII-a A, A VII-A C și a VIII-a A, coordonați de prof. Emilia Haș, prof. Mihaela Danciu, prof. Ioana Sarca și prof. Camelia Bocor au călătorit în lumea cărților, prin intermediul lecturii unor fragmente din operele literare îndrăgite și au dat viață unor personaje celebre precum: Alice (Lewis Carroll, Alice în Țara Minunilor), Motanul încălțat (Charles Perault, Motanul încălțat), D’Artagnan (Alexandre Dumas, Cei trei muschetari), Ștefan cel Mare (Dumitru Almaș, Povestiri istorice), Sperietoarea (Lyman Frank Baum, Vrăjitorul din Oz), d-l Goe (I. L. Caragiale, D-l Goe). O contribuție importantă la realizarea materialului audio-video a avut-o elevul Pop Bogdan, din clasa a V-a B, care s-a ocupat de editare și montaj.

Elevii școlii noastre au înțeles că lectura este aceea care îl scoate pe om din starea de ignoranță, spre a-l face cunoscător și puternic. Omul care nu citește își duce existența într-un registru minor, fără să înțeleagă, cu adevărat, nimic din lumea din jurul său. Îndemnul adresat de dascăli și de personalitățile care au participat la aceste activități tinerilor a fost acela de a citi cât mai mult pentru că lectura este un mijloc excelent de a evada din realitatea cotidiană. În momentele în care ceea ce se întâmplă în jurul nostru devine greu și apăsător, cartea devine portalul magic spre o altă dimensiune. Toți aceia care încă mai caută, prin sursele magice ale lumii în care trăim, o cale de a accede alte realități, nu au citit, cu destulă pasiune, o carte. Nevoia de a citi este expresia nevoii umane de a părăsi, măcar pentru câteva ceasuri, propriile probleme, fie și pentru a ne delecta cu ale altora. ,,Lectura este o formă a fericirii. Ultima la care vom renunța”.

Prof. Camelia Bocor

 

 

https://youtu.be/IyLgUzz0xOM