Selectează o Pagină

În data de 17 februarie, începând cu ora 18, a avut loc, pentru comunitatea școlii noastre, proiectul anual Bursele Italia. Început în 2008, proiectul reprezintă un ajutor financiar de 300 de euro, pentru 23 de elevi merituoși, ambițioși, preocupați de evoluție spirituală și intelectuală, dornici să schimbe în bine lumea. Bogăția proiectului este data însă de emoția ce însoțește acest gest de generozitate, deoarece bursele sunt acordate în memoria unor unor persoane dragi, de către familiile lor prin două asociații din Italia, Progeto Arcobaleno din Florența și Familie e Solidarieta din Brescia, cu sprijinul Asociației Charitatis Sfântul Nicolae din Oradea, prin părintele Gavril Buboi.

Evenimentul cu tradiție a stabilit relații de prietenie, bucuria revederii, emoția, optimismul, transcend lumea virtuala și împărtășesc încredere, devotament, bucurie, iubire, răbdare, continuitate și căldura unor suflete pline de frumusețe.

Alături de noi au fost și de data aceasta Preasfinția Sa Virgil, episcopul nostru, doamna director Antonia Nica, doamna director adjunct Rodica Mureșan, prietenii și colaboratorii noștri din Italia, părintele Gavril Buboi, domnii diriginți, elevii alături de părinții lor și, ca o recunoaștere a valorii acestui proiect, ne-a bucurat cu prezența inspectorul școlar general, domnul profesor Horea Abrudan.

Cuvintele pline de căldură, ale doamnei director Antonia Nica, au reamintit acest mod minunat de a păstra vie memoria celor dragi, de a dărui fără a aștepta ceva în schimb: „aceasta este o lecție de viață pentru noi toți, cu atât mai mult, pentru tinerii cărora aceste daruri se adresează!”

Au vorbit apoi, Preasfințitul Virgil, cel care este întotdeauna alături de noi, domnul inspector general și reprezentanții celor două asociații italiene, ale căror cuvinte au fost traduse pentru elevi, profesori și părinți.

Diriginții claselor au prezentat, în parte, fiecare elev bursier și bursa care se acordă, surpriza întâlnirii fiind cuvintele de mulțumire ale liceenilor noștri, adresate binefăcătorilor lor, în limba italiană.

Întâlnirea s-a încheiat cu acordarea unei burse cu totul speciale. În semn de recunoștință, acum, când se împlinesc 25 de ani de la trecerea în eternitate a celui căruia îi  datorăm reluarea tradiției învățământului greco-catolic în comunitatea noastră,  toate cadrele didactice, precum și colaboratori ai școlii au oferit, cu mare bucurie și cu inima deschisă,  Bursa Episcop Vasile Hossu.

Școala noastră a fost înființată în 1784 și reînființată în 1992, din dorința de a relua o veche tradiție legată de susținerea învățământului greco-catolic,  în timpul Episcopului Vasile Hossu. Activitatea Episcopului Vasile Hossu  a stat  sub semnul spiritualității profunde, al dragostei infinite față de Dumnezeu, față de semeni și neam, al credinței catolice vii și puternice.  Preasfințitul Vasile Hossu și-a păstrat libertatea credinței și verticalitatea în fața unui regim totalitar și opresiv, punând binele comun al Bisericii și al neamului deasupra propriei vieți. Este un exemplu  de credință și iubire, de iertare și de înțelegere a oamenilor și a vremurilor, de  demnitate și de  speranță neîncetată în triumful adevărului.

 Această bursă  reprezintă o speranță a continuării idealurilor și valorilor creștine definitorii pentru familia – dascăli, elevi, părinți, colaboratori – aflată în interiorul școlii și dincolo de zidurile ei, demonstrând o dată în plus valorile promovate de Liceul Greco-Catolic Iuliu Maniu  în concordanță cu profunzimea îndemnului adresat de Sfântul Augustin: Iubește și spune-o cu viața ta!  

Autor: consilier educativ, profesor Olău Mihaela