Vineri, 27 mai 2022, a fost ultimul sunet de clopoțel pentru liceenii noștri și momentul de rămas bun de la etapa gimnaziului pentru elevii claselor a VIII-a.
Festivitatea de absolvire a gimnaziului a început la ora 10, fiind precedată de Sfânta Liturghie de mulțumire a absolvenților și de ora de dirigenție alături de diriginți, profesor Natalia Hoduț, clasa a VIII-a A , și Marius Mic-David, clasa a VIII-a B, iar de la ora 12 sala festivă a răsunat de versurile nelipsitului cântec atât de drag absolvenților, Gaudeamus igitur, dar și de Ani de liceu cântat cu bucurie de către elevi și cu nostalgie de către adulți. Absolvenții celor două clase de liceu au fost însoțiți de doamnele diriginte Mihaela Danciu și Alina Pupe.
Ca de fiecare dată, prezența Preasfinției Sale Virgil Bercea ne-a onorat, fiindu-i recunoscători pentru tot sprijinul acordat părintește, în permanență, școlii noastre și pentru cuvintele încurajatoare pe care ni le-a adresat.
Emoția și bucuria au fost cuvintele de ordine ale zilei. Ele ne-au definit pe toți, elevi, dascăli și părinți. Pentru noi, ca profesori, festivitatea de absolvire reprezintă prilej de bucurie și de mândrie, dar și de nostalgie a despărțirii de o generație de elevi ce vor păși în alte etape de viață, unii încă sub oblăduirea noastră, alții îndreptându-se spre căi ale destinului.
Într-o atmosferă de sărbătoare, elevii au pășit în sala festivă a liceului, pregătită cu grijă și atenție de d-na bibliotecar Carmen Popa și de echipa organizatoare, în aplauzele noastre și ale părinților.
Momentele cheie ale celor două evenimente au fost reprezentate de cuvântul de deschidere al doamnei director Antonia Nica, mesajele diriginților, premierea elevilor, cuvântul de rămas bun al reprezentanților claselor și al șefei de promoție, schimbul de cheie. Pentru liceeni, un moment aparte a fost acordarea premiilor de fidelitate, tradiție începută în urmă cu mulți ani de domnul director Andrei Cristea. Sub coordonarea d-nei director adjunct, profesor Rodica Mureșan, au fost premiați tinerii absolvenți care au fost elevi ai școlii începând de la grădiniță sau clasele primare și până la absolvirea liceului.
Discursurile doamnei director, profesor Antonia Nica și ale diriginților au evidențiat valorile pe care Liceul Greco-Catolic Iuliu Maniu le transmite fiecărei generații, dincolo de cunoștințele de specialitate din cadrul orelor de curs.
Doamna director, a spus: „(…) cuvântul directorului, în vremuri în care libertatea de exprimare este la îndemâna oricui, este o chestiune firească, pe alocuri protocolară și nu mai reprezintă o deschidere spre drumuri noi, așa cum nici cuvântul profesorilor n-ar mai fi suprema sursă de cunoaștere. Și totuși, îndemnul și mulțumirea sunt chestiuni ce cad bine atunci când sunt spuse la momentul potrivit de către omul potrivit. Așadar, oricât de repetitive ar părea cele spuse acum, emoția atașată își are propria sa originalitate, căci însoțește trăiri unice.
Sensul școlii pare că s-ar dizolva în viziunea unei majorități a opiniei publice, cea care, fie că este în cunoștință de cauză deținând competențe, fie că nu, influențează tot mai puternic modul în care tânăra generație se raportează la sintagma Ai carte, ai parte!, respectiv la credibilitatea sensului acesteia.
Dragi absolvenți, chiar dacă realitățile din vremea pandemiei și grija conflictelor din țara vecină v-au pus emoțiile la încercare, ați depășit cu bine fiecare piedică, ajungând azi în fața noastră, la Ultimul sunet de clopoțel ce bucură prin firescul lucrurilor la care am revenit în această primăvară.
Uitându-mă la voi, îndrăznesc să vă îndemn să vă întoarceți cu încredere privirile către viitor! Îi veți face față cu brio, dacă veți purta vii în suflete credința și valorile morale sădite cu multă grijă de toți dascălii și preoții care v-au îndrumat pe parcursul fiecărui an de școală! (…)”
Doamna dirigintă Natalia Hoduț a apreciat bucuria de a petrece aceste momente împreună. „O zi plină de emoție și de bucurie este absolvirea elevilor de azi. O generație puternică care nu s-a lasat doborată de realitatea solicitantă și plină de schimbări. A învățat să ia ce este bun și să meargă mai departe. Uneori chiar ne-a dat o lecție.” Iar domnul diriginte Marius Mic le-a reamintit elevilor că nu trebuie să facă multe deodată, ci pe rând, câte ceva util lor și societătii, de exemplu ”să fiți buni, să aveti empatie, să fiți dornici de a învăta lucruri noi. Aceste lucruri nu vin de la sine, ci trebuie aprofundate prin ascultare, învățare temeinică și la timpul potrivit.”
Doamnele diriginte ale claselor a XII-a au evocat provocările care au stat în fața acestor tineri și puterea lor de a le depăși cu demnitate, adresându-le îndemnul de a fi încrezători în ei înșiși, în ajutorul Domnului și a înainta curajos pe drumul maturizării.
Discursurile reprezentanților elevilor claselor a VIII-a, Crina Țâmpu și Jaqueline Blaga, și a XII-a, Mădălina Rațiu și Anda Cristea, precum și al șefei de promoție Salomeea Pele, au purtat mesajul unei generații. Au punctat momentele importante din anii de școală, au numit oamenii care au contribuit la formarea lor, au transmis mulțumire lui Dumnezeu , recunoștință părinților și gânduri de bine colegilor mai mici.
Absolvenții anului 2022 sunt o generație frumoasă, marcată de evenimentele ultimilor ani, dar care au răzbit puternici în fața tuturor provocărilor. Suntem încrezători că valorile transmise de noi i-au învățat pe acești tineri respectul pentru oameni, cultivarea binelui și a adevărului, a speranței, și a responsabilității.
Sursă foto : Eugen Ivuț