Activitate din cadrul Proiectului Educativ Poezia închisorilor
Casa Memorială Iuliu Maniu de la Bădăcin și-a deschis porțile vineri, 20 mai 2022, pentru a primi numărul foarte mare de oameni care s-au strâns pentru a participa la un eveniment deosebit – Întâlnirea cu Ana Blandiana de ziua Seniorului –, pregătit cu ocazia împlinirii a 108 ani de la nașterea lui Corneliu Coposu, considerat a fi unul dintre cei mai importanți oameni politici din perioada postcomunistă.
Activitatea se regăsește în calendarul Proiectului Educativ Poezia închisorilor, în care sunt implicate 28 de unități de învățământ din trei județe – Sălaj, Bihor și Maramureș –, printre care se numără și Liceul Greco-Catolic Iuliu Maniu din Oradea. Prin mijlocirea Episcopiei Unite cu Roma Greco-Catolică de Oradea, echipa școlii noastre – formată din liceenii: Cristina Borz (XII A), Yvonne-Melania Imre (IX A), Miruna Junc (X A), Zena Pop-Cohuț (IX A), Șerban Zsoldos (X A); și profesorii: Camelia Bocor, Alexandru Fiț, Ioana Sarca, Iulia Tănescu și Emanuela Țiț – a luat parte la emoționantul eveniment.
În cadrul întâlnirii moderate de părintele Cristian Borz, au fost lansatecarteaC. Coposu sub lupa Securității, semnată de Marin Pop, și volumul ce reunește poeziile lui Corneliu Coposu, concepute în perioada celor 17 ani grei ai detenției – Poeme.
Toți cei care au luat cuvântul – Cosmin Budeancă, membru al Fundației Memoria; Marin Pop-Mjiaz; Silvia Colfescu – Editura Vremea (Zoom); Dinu Iancu-Sălăjanu, președinte al Consiliului Județean Sălaj; poetul Ioan Pop – autorul Imnului lui Iuliu Maniu și mulți alții – au transmis publicului extrem de numeros informații, gânduri, aprecieri și planuri de viitor legate atât de memoria lui Iuliu Maniu, cât și de cea a fostului său secretar, Corneliu Coposu.
Impresionante au fost mărturisirile președintelui Fundației Corneliu Coposu, Ion-Andrei Gherasim, și ale Preasfințitului Virgil Bercea, episcop român unit al Episcopiei de Oradea. În discursul său, d-l Ion-Andrei Gherasim a îndemnat la unitate și verticalitate, concluzionând cu ajutorul cuvintelor scriitorului Romulus Rusan:Credința e ca o patrie; dacă ți-o pierzi rămâi apatrid.Preasfințitul Virgil Bercea a făcut apel la abordarea reală a faptelor care ne-au marcat istoria, dezvăluind, plin de emoție, întâmplări covârșitoare din Închisoarea Sighet, auzite de la cardinalul Alexandru Todea, unchiul său, întâmplări pe care toate generațiile sunt datoare să le cunoască.
Invitatul de onoare, scriitoarea Ana Blandiana, a descris momentul în care ea și soțul său, Romulus Rusan, l-au cunoscut pe Corneliu Coposu și strânsa lor prietenie, vorbind, de asemenea, despre manuscrisul cu poezii al domnului Coposu, care a văzut lumina tiparului abia după moartea acestuia. Volumul, în care sunt strânse ca într-un buchet poeziile lui Corneliu Coposu, a fost îngrijit de poetă, aceasta semnându-i Cuvântul înainte. Dorind să scoată în evidență valoarea acestuia, Ana Blandiana ne-a vorbit despre vrăbiuța din poezia Doxologie, necuvântătoare ce îl simbolizează pe românul care luptă cu încrâncenare împotriva viforelor vieții din propria patrie.Zece, din cele treizeci și patru de poeme ale volumului, printre care se numără și Doxologie, sunt însuflețite de vocea actorului Ion Caramitru, înregistrările regăsindu-se pe CD-ul ce însoțește volumul și pe canalul de YouTube al Fundației Corneliu Coposu – https://www.youtube.com/watch?v=-MjRG2mcaY4&t=1s. Asociindu-l pe Seniorul Corneliu Coposu maestrului său, Iuliu Maniu, doamna Blandiana i-a numit în cel mai frumos mod posibil: simboluri ale imaculării morale.
A doua parte a evenimentului a avut în prim-plan premiera filmului Remember Iuliu Maniu – 1986. Întinzându-se pe o durată de 40 de minute, filmul prezintă experiențele trăite de un grup de tineri din Bădăcin care, în 6 martie 1986, s-au strâns la mormintele familiei Maniu pentru a-i aduce un omagiu marelui om politic Iuliu Maniu, care trecuse în lumea celor drepți în urmă cu 33 de ani. Acest eveniment le-a marcat viitorul în diferite moduri, însă Securitatea nu a reușit să îi intimideze. Inițiativa și meritele realizării filmului le revin Anei-Maria Borz și Cristinei Pușcaș. Scriitoarea Ana Blandiana le-a înmânat realizatorilor filmului și protagoniștilor Diplome de merit, oferite de Casa Memorială Iuliu Maniu.
Evenimentul s-a încheiat cu o sesiune de autografe ce a prilejuit schimbul de impresii și de emoții între autorul Marin Pop, scriitoarea Ana Blandiana și public.
Echipa Liceului Greco-Catolic Iuliu Maniu a fost felicitată de către poetă pentru câștigarea Premiului II la Secțiunea Poezie a Festivalului Internațional de Creație și Interpretare Ana Blandiana (FAB). Deținătoarea premiului, eleva Yvonne-Melania Imre, a fost încurajată de către d-na Ana Blandiana să pătrundă și mai adânc în profunda lume a cuvântului.
Casa Memorială Iuliu Maniu a fost însuflețită, pentru o zi, de inimi în care sălășluiesc amintirea și prețuirea închinate marilor români care s-au jertfit pentru cauza dreaptă a nației.Cunoscutele versuri ale poemului Rugă, semnat de Seniorul Corneliu Coposu, au răsunat în glasurile cristaline ale tinerilor din Bădăcin:
Cerne, Doamne, liniştea uitării
Peste nesfârşita suferinţă,
Seamănă întinderi de credinţă
Și sporeşte roua îndurării.
Răsădeşte dragostea şi crinul
În ogorul năpădit de ură
Și aşterne peste munţi de zgură
Liniştea, iertarea şi seninul.
Prof. Ioana Sarca