Selectează o Pagină

La inițiativa Episcopiei Greco-Catolice de Oradea, în colaborare cu Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu”, în perioada 18-29 iulie 2022, s-a desfășurat Școala de vară.

De-a lungul celor două săptămâni, aproximativ 100 de copii din clasele primare, din diverse școli, s-au reunit în joc, cânt, dialog și multe momente de fericire. S-au cunoscut treptat, s-au împrietenit și au îmbinat interactivitatea cu bucuria, dar și cu rugăciunea aducătoare de pace.

Mai multe cadre didactice ale Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu”, împreună cu preoții Dobrată Vasile și Fiț Alexandru, alături de elevii voluntari au organizat și desfășurat zile tematice, cu multe activități educative, dar și relaxante, fiecare zi dovedindu-se o altă provocare și multă implicare din partea tuturor.

Copiii au avut posibilitatea să comunice, să-și exprime propriile păreri, să-și dezvolte competențele dobândite de-a lungul anilor școlari, dar și să se relaxeze prin nenumăratele jocuri care au îmbrăcat unitățile tematice propuse zilnic: jocuri de cunoaștere, lumea culorilor și copilăria, copii excepționali deveniți oameni celebri, lumea teatrului, limbile engleză și germană prin joc, tradiții și simboluri românești, orientare turistică, muzica în viața noastră, jocuri bazate pe elemente din natură-focul, apa, aerul, piatra, pădurea. Toate acestea au fost completate zilnic de jocuri de mișcare, ștafete , jocuri sportive, rugăciunea și servirea mesei împreună.

Copiii au învățat să înțeleagă mai bine mesajul religios și necesitatea implicării active pentru grupul în care se află la un moment  dat, fie el un grup restrâns sau mai mare. Au empatizat astfel cu cei din jur și s-au sensibilizat pentru a învăța să construiască împreună comunități vii.

Voluntarii au fost elevi ai școlii noastre din clasele mai mari, care s-au dovedit plini de inițiativă și responsabilitate în activitățile cu copiii mai mici decât ei, dar și de entuziasm. Au câștigat în această perioadă multă experiență în organizarea și desfășurarea unor activități, s-au bucurat de chipurile senine ale  celor cu care au făcut echipă și, cu siguranță, unii și-au descoperit calități necesare în cariera didactică.

Cu certitudine unul din marile câștiguri ale acestei perioade, atât pentru copii cât și pentru elevii voluntari implicați, este petrecerea timpului într-o relaționare directă cu cei din jur, departe de gadgeturile care le acaparează atenția în exces și îi îndepărtează de o comunicare adevărată, însoțită de emoții reale și firești pentru vârsta lor.

 

Echipa de proiect