Selectează o Pagină

În perioada 21-23 octombrie 2022, elevii claselor a VIII-a A și a VIII-a B, împreună cu doamnele diriginte prof. Ciupleu Ioana și Fernea Bianca , cu prof. însoțitor Broizan Alina au mers într-o excursie, cu scopul conștientizării rolului pe care îl are patrimoniul cultural local și regional, în menținerea identității noastre naționale și recreere.

Ziua de vineri, a început în parcarea Grădinii Zoologice din Oradea. Ne-am adunat alături, asteptând autocarul care ne va îndruma în expediția noastră în care vom descoperi ce ascunde țara noastra. Pe drum, am avut posibilitatea de a lega conexiuni noi, vorbind și jucându-ne până la primul nostru popas.

Cetatea Bastionară Alba Carolina, din Alba Iulia, ne-a primit cu brațele deschise și ne-a lăsat să o exploram, de-a lungul și de-a latul. În incinta ei am vizitat Catedrala Încoronării, Catedrala Romano-Catolică, am intrat în Muzeul Național al Unirii, în Muzeul roman Principia unde am absorbit informații interesante și în Sala Unirii care ne-a uimit cu arhitectura ei. Destinația finală din prima zi a fost cazarea noastra, Hostel-ul Citadella din Deva, care ne-a găzduit cu ospitalitate și condiții favorabile. Cu toții ne-am încărcat bateriile pentru aventurile care ne vor aștepta în a doua zi.

Sâmbătă dimineața ne-am trezit gata de aventură. După micul dejun ne-am îndreptat înspre  Castelul Corvinilor din Hunedoara. Măreția și detaliile pe care castelul le deținea ne-au captivat. Timp de câteva ore am vizitat camerele și turnurile lui. Al doilea popas a fost Rezervația de Zimbri. Animalele interesante ne-au fascinat. Ultimul popas a fost Ulpia Traiana Sarmizegetusa, unde ruinele romane și istoria din spatele lor ne-a fost prezentată de  un arheolog. Seara, am avut parte de o petrecere distractivă.

Duminică, înainte de întoarcerea în Oradea, am vizitat Cetatea Devei. Traseul ne-a pus la încercare rezistența fizică, dar ajutandu-ne între noi am ajuns în vârf. Cetatea folosită pentru apărare ne-a minunat prin zidurile ei rezistente, iar peisajul orașului Deva a fost foarte frumos. După prânz, am luat-o spre casa. Cu toții am fost nerăbdători să ne întâlnim cu părinții, fiind încărcați cu o mulțime de amintiri pe care le-am împărtășit alături de ei.

 Aşadar, după trei zile intense, cu prietenii noi formate putem spune că excursia şcolară rămâne o adevărată lecţie de învăţătură în care se deschide marea carte a patriei şi a naturii, din care poţi învăţa direct despre munţi şi ape, sate şi oraşe și despre istoria zbuciumată a românilor. Considerate un veritabil mijloc de cunoaştere şi relaxare, după cum spunea marele nostru cărturar român Nicolae Iorga,  „Excursiile te învaţă mai mult decât zece biblioteci la un loc”.

 

 

Eleve în clasa a VIII-a  A

Carolina Del Duca

Elena Mal

Andreea Toderaș

Victoria Crișan