Azi, la ceas de sărbătoare, în „Anul Iuliu Maniu”, an ce marchează 150 de ani de la nașterea unuia dintre cei mai mari oameni politici români din prima jumătate a secolului XX și 70 de ani de la moartea sa, elevii și profesorii Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu” au cinstit cu onoare memoria și moștenirea politică, morală și creștină, pe care patronul spiritul al școlii noastre ne-a lăsat-o drept moștenire.
Într-un cadru festiv, în inima liceului, ne-au onorat cu prezența Preasfințitul Virgil, domnul dr. Marin Pop, șeful Secției Muzeografie – muzee locale, Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, preotul Cristian Borz de la Bădăcin și Mihai I. Grăjdeanu, autor și profesor de benzi desenate.
Activitățile au debutat cu „Rugăciunea lui Iuliu Maniu”, urmată de discursul inaugural al domnului director Andrei Cristea, care a fost astăzi recompensat cu Placheta Aniversară oferită de Casa Memorială „Iuliu Maniu” pentru inițierea și susținerea a numeroase demersuri culturale omagiale.
În spiritul cunoașterii biografiei și a întregii activității politice a Marelui Maniu, a fost vernisată Expoziția „Iuliu Maniu – povestea unui destin de excepție”, recent adusă de la Viena, pe care ne-a prezentat-o domnul dr. Marin Pop, autorul „Sfinxului de la Bădăcin” .
Preotul Cristian Borz, cel căruia îi datorăm salvarea și punerea în circuitul muzeal a Casei Memoriale „Iuliu Maniu”, a cuvântat despre „Iuliu Maniu – model de urmat”, dar și despre „Iuliu Maniu. Politică și morală”, carte scrisă în colaborare cu Ana-Maria Borz, fiica sa, prezentă și ea la eveniment.
Activitățile au continuat cu lansarea în premieră la Oradea a romanul grafic interactiv „Momente din Istorie. Vol. III. Iuliu Maniu”, scris de Mihai I. Grăjdeanu. Autorul își leagă numele de inițierea „Olimpiadei de Benzi Desenate” – demers unic la nivel mondial, eveniment desfășurat sub patronajul CNR UNESCO – și de metoda de predare B.D.A.Ș. (Banda Desenată Aplicată la Școală). Grație prezenței domnului Grăjdeanu, profesorii și elevii școlii noastre au beneficiat și de o lecție de grafică interactivă extrem de educativă și captivantă.
Preasfințitul Virgil a încheiat cu alese cuvinte momentul omagial dedicat unuia dintre cei mai importanți fii al Bisericii Greco-Catolice, reprezentant de seamă al Sălajului și al Blajului.
Să ne amintim mereu de învățăturile și de principiile politice și morale ale lui Iuliu Maniu, să le transmitem cu demnitate mai departe, astfel încât moștenirea sa să continue să lumineze calea generațiilor viitoare și a României spre un viitor mai bun!
Prof. Iulia-Maria Tănescu