Marcată în fiecare an pe data de 22 martie, Ziua Mondială a Apei se dorește a fi încă un prilej de recunoaștere a importanței pe care o are apa în susținerea vieții, dar și în dezvoltarea comunităților. Conferinţa Naţiunilor Unite asupra mediului înconjurător de la Rio de Janeiro a adoptat, la 22 decembrie 1992, hotărârea prin care ziua de 22 martie devenea Ziua Mondială a apei (World Water Day).
În anul 2024 tema Zilei Mondiale a Apei este ,, Apă pentru pace’’
Elevii clasei a-IX-a B, profil matematică informatică , au sărbătorit această zi prin realizarea de ppt-uri și planșe frumos ilustrate în care au abordat apa, atât din punct de vedere al structurii și proprietăților sale, cât și al importanței ei pentru viață. Ei s-au organizat în grupe de 3-4 elevi, fiecare grupă a susținut proiectul, în funcție de tematica aleasă.
Temele prezentate au fost:
- Apa și viața. Importanța apei în viața de zi cu zi ;
- Poluarea apei și măsurile de prevenire a poluării;
- Circuitul apei în natură;
- Stările de agregare ale apei;
- Proprietățile fizice și utilizările apei;
- Proprietățile chimice ale apei;
- Tipurile de ape. Curiozități despre apă.
La această activitate, invitat special a fost purtătorul de cuvânt al Administrației Bazinale de Apă Crișuri Oradea, dna Anca Mihociu, care le-a vorbit elevilor despre efectele poluării din punct de vedere legislativ, dar și din punct de vedere geografic.
Prezentarea temelor proiectului a fost realizată de către dna prof. Dorina Iftimiciuc – profesor de chimie, coordonator al proiectului. Rolul nostru, al tuturor, în ceea ce privește economisirea acestei importante bogății ale planetei a fost subliniat de dna director adjunct, Rodica Mureșan, prezentă și dânsa la activitate.
La finalul prezentărilor, elevii au răspuns la un chestionar cu întrebări despre apă.
Câteva impresii ale participanților:
Proiectele despre apă au fost foarte folositoare în înțelegerea importanței și a măsurile de protejare a apei. În urma acestor proiecte pot fi trase multe concluzii, de exemplu existența apei și beneficiile ei în natură, proprietățile fizice și chimice, etc. (Toda Carla)
Cu ocazia acestui proiect, noi am lucrat în echipe, dezvoltând abilitățile de comunicare și coordonare. (Mal Elena)
Eu consider că acest fel de activitate este benefică din toate punctele de vedere și sper ca pe viitor să profităm de experiențele acumulate cu ocazia acestui proiect. (Oegar Teodora)
Prin acest proiect am combinat tehnologia cu lucrul practic, făcând o prezentare și un poster pe tema apei. A fost o activitate plăcută și sper să mai am și alte ocazii de a utiliza informațiile căpătate.
(Bob- Stanciu Alexandra)
Totodată, Ziua Mondială a Apei a fost sărbătorită și de elevii din clasa a VIII-a B sub îndrumarea doamnei profesor de geografie, Mihaela Olău, precum și de elevii claselor a VI-a A, B, C coordonați de doamna profesor de educație tehnologică, Bianca Fernea. Elevii de gimnaziu au vizionat filmulețe și prezentări powerpoint legate de importanța apei în viața noastră și au venit cu soluții cum putem ajuta să nu se risipească apa potabilă și cum să-i educăm pe cei mari să facă acest lucru. Elevii au marcat această zi și prin desene și colaje, concluzionând că apa este un drept al omului, necesar pentru fiecare aspect al vieții și trebuie să ne unim cu toții în jurul apei și să folosim apa pentru pace, punând bazele unui viitor mai prosper.
Ziua Mondială a Apei este o sărbătoare pe plan internaţional, care ne aminteşte din nou, fiecăruia dintre noi că acest lichid este atât de indispensabil vieţii.
Întocmit,
Prof. Dorina Iftimiciuc
Prof. Bianca Fernea