Selectează o Pagină

După însușirea noțiunilor teoretice prin intermediul noii disciplinei obligatorii „Istoria evreilor. Holocaustul” și valorizarea acestora în cadrul Concursului Național „Memoria Holocaustului”, etapa județeană, 2024, elevii din clasa a XI-a A ai liceului nostru, coordonați de doamna prof. Iulia Tănescu, au obținut frumoase rezultate: Kiss Rebeca – Premiul III, Duma Alexandru și Vîrșag Sidonia – Mențiune.

Aceștia au participat, alături de colegii lor de clasă și de reprezentanții altor instituții de învățământ din Oradea, la „Marșul Memoriei”, organizat în 23 mai a.c.. Acțiunea comemorativă a fost dedicată victimelor Holocaustului și, în special, celor peste 30.000 de evrei din Oradea și Bihor, deportați în condiții inumane în lunile mai-iunie ale anului 1944, în lagărele naziste.

            Participarea la evenimentul organizat de Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal, în colaborare cu Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea, Comunitatea Evreilor din Oradea și Inspectoratul de Jandarmi Județean „Gl. Bg. Anton Berlescu” Bihor, a fost un mod de a empatiza cu familiile victimelor și de a onora jertfa prin  „Veșnica pomenire”.

            Elevii Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu” au adus un omagiu celor jertfiți, dar și celor rămași ca mărturii vii ale terorii. Ei și-au asumat angajamentul de a păstra nealterată memoria victimelor deportării și de a lupta împotriva intoleranței și a urii, pentru ca asemenea tragedii să nu se mai repete niciodată.

Marșul memorial al evreilor deportați este un eveniment foarte important și sensibilizator pentru toți orădenii. Acest eveniment ne ajută să ne amintim de zbuciumul evreilor din perioada celui de-Al Doilea Război Mondial. Prin acest marș, îi onorăm pe toți evreii care au fost uciși, ei fiind forțați să parcurgă drumul fără de întoarcere spre moarte.

                                                                                                            (Kiss Rebeca, clasa a XI-a A)

 

Experiența de la Concursul „Memoria Holocaustului” este profundă și emoționantă, datorită înțelegerii durerii prin care au trecut evreii, dar și alte popoare. În calitate de participant la acest concurs, mi-am dezvoltat empatia, cunoștințele istorice și abilitățile de cercetare. Mie, personal, genocidul mi-a schimbat perspectiva asupra vieții, deoarece are un impact covârșitor asupra întregii istorii. Experiențele crunte trăite de evrei generează, și astăzi, multă empatie

                                                                                                     (Duma Alexandru, clasa a XI-a A)

 

Prof. Iulia Tănescu