Selectează o Pagină

Uniforma școlară a Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu” din Oradea – un pas curajos spre viitor

 

Uniforma școlară, des întâlnită, în prezent, în unitățile de învățământ orădene, nu a reprezentat o atracție printre elevi în urmă cu câțiva ani. Considerată un fel de „lezare a dreptului câștigat de a etala ținutele în cadrul activităților educative” și „o îngrădire a libertății de exprimare vestimentară”, ea, modesta uniformă școlară, a fost privită cu reticență de anumiți elevi și părinți, prin anii 2000-2007.

Totuși, luptând împotriva curentului de opinie, în contradicție cu trendul societății, participând la numeroase discuții cu elevii și părinții, având sprijinul necondiționat al asociației de părinți cu personalitate juridică de la clasele Step by Step, conducerea Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu” a luat o decizie curajoasă, aceea de a introduce uniforma școlară. Hotărârea  s-a bazat pe următoarele considerente:

  • Uniforma școlară dezvoltă un puternic sentiment de apartenență la o comunitatea școlară.
  • Ea elimină bariera financiară dintre elevi și dintre părinți, aspect deosebit de important în egalizarea de șanse și eliminarea situațiilor de bullying în rândul elevilor, și exclude marginalizarea pe criterii financiare.
  • Uniformizarea ținutei elevilor are scopul de a reaprinde adevăratul spirit școlar în rândul elevilor.
  • Pregătirea copiilor pentru viața profesională trebuie realizată prin respectarea regulilor și conștientizarea valorii umane, dincolo de vestimentația etalată.
  • Uniforma este rentabilă din punct de vedere financiar pentru părinții copiilor.

Proiectul a fost implementat mai întâi la clasele primare, în anul 2002, moment în care școala avea mai puține clase de ciclu primar. Cu toate acestea, era greu să avem un furnizor de material identic pentru toți elevii și să stabilim o relație contractuală cu un atelier de croitorie care să furnizeze la timp uniformele pentru elevi. În acest context, preotul Olimpiu Todorean, președintele Asociației „Pas cu pas” la acea vreme și directorul Caritas Eparhial Oradea, a luat decizia de a cumpăra material pentru  toate clasele, pentru următorii ani. Așadar, o delegație a școlii – formată din Cornelia Vesea, Olimpiu Todorean, Andrei Cristea și dl. Scorțe – a plecat la cel m ai mare depozit de materiale textile din țară, la București, achiziționând materiale pentru uniformele elevilor pentru o perioadă de 4 ani, la un preț foarte bun.

Marea provocare a apărut însă în 2008, când am extins proiectul, introducând uniforma la clasele de gimnaziu și liceu. În acest sens, am demarat acțiuni de informare a elevilor, de solicitare a variantelor de modele și culori, de obținere a acordului părinților și am organizat prezentări de modele prin clasele de elevi. Variantele de uniforme au fost selectate după numeroase întâlniri, în cadrul cărora au fost prezentate ofertele furnizorilor de servicii. Am început cu un sarafan, la care s-au adăugat diferite elemente opționale. Treptat, ne-am dat seama de amploarea fenomenului și, cu greu, am reușit să identificăm un atelier de croitorie care să realizeze în timp util numărul mare de uniforme necesar elevilor Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu”.

 Îmi aduc aminte de sfatul unui director de liceu cu experiență, sfat primit în momentul în care i-am povestit de intenția noastră. După ce m-a ascultat cu atenție, mi-a spus pe un ton colegial: „Andrei, dacă vrei să-ți pui cuie în talpă, introdu uniforma! Îți spun eu, e o mare bătaie de cap. Nu are rost, nu va prinde ideea!”. Îl întâlnesc și acum pe domnul director, care s-a pensionat între timp. Ne oprim și depănăm amintiri pe frumoasele străzi din Oradea, admirând elegantele uniforme ale elevilor noștri ce au rezistat 14 ani. Deci, am reușit să ne scoatem cuiele din talpă! Dar bătaie de cap a fost, recunosc!!!

Au încercat și alte unități de învățământ să ne urmeze exemplul. Unii au reușit, alții au abandonat ideea. Într-o ședință a Inspectoratului Școlar Județean Bihor, așezat fiind lângă un alt coleg director și discutând diverse probleme de școală, acesta îmi întinde mâna în semn de respect și spune: „Te felicit, Andrei, pentru introducerea uniformei în școală! Ați reușit acolo unde noi am dat greș.”. Recunosc faptul că am avut un profund sentiment de mândrie și împlinire profesională! Urmând vorbele lui Aristotel – „Învingătorii nu renunță, iar cei care renunță nu ajung învingători!” –, îi îndemn pe toți cei care doresc să implementeze proiecte mărețe să lupte din tot sufletul pentru realizarea acestora.

Uniforma a suferit, pe parcursul anilor, câteva modificări, adaptată fiind dorinței elevilor de a purta o vestimentație adecvată și comodă. La început, uniforma băieților de liceu era de culoare neagră, a băieților de gimnaziu era de culoare bleumarin, iar fetele aveau sacoul de culoare roșie și pantalonul/ fusta de culoare bleumarin. Cămașa era albă și cravata avea nuanțe de alb, bleumarin și roșu. Consecvența în purtarea uniformei a fost împletită cu sugestiile venite, de-a lungul timpului, din partea părinților și elevilor, convinși fiind, tot mai mult, de necesitatea purtării acesteia.

Privind înapoi, realizăm că puteam face ca lucrurile să „curgă” puțin mai lin în derularea proiectului, evitând unele mici greșeli ce pot fi iertate („Dacă cineva nu a greșit niciodată, înseamnă că nu a încercat să facă nimic nou!” – Albert Einstein).

Suntem bucuroși că am fost pionieri și în această direcție, uniforma Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu” transformându-se într-un etalon! În prezent, uniforma școlară și semnul distinctiv – emblema – reprezintă o realitate în multe unități școlare din Oradea. Aceasta a redevenit, în sfârșit, o normalitate!

Mulțumesc tuturor celor care au fost alături de noi, ne-au susținut și ne-au întins o mână de ajutor sub diverse forme! Împreună, am făcut un pas curajos spre viitorul devenit acum prezent. Bucuria îmbrățișării spiritului școlii de altădată și a unei educații de calitate, creatoare a unor valori morale necesare formării unor generații frumoase, înseninează perspectivele asupra societății de mâine.

Suntem mândri să ne aflăm la conducerea Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu” – prima școală orădeană în care s-a predat și s-a învățat în limba română începând cu anul 1784 – o instituție de învățământ cu tradiție, care continuă să clădească oameni valoroși cu principii puternice.

 

Prof. Andrei Cristea