Selectează o Pagină

În ajunul zilei de naștere a marelui poet, Mihai Eminescu, pe data de 14 ianuarie 2015, am sărbătorit acest eveniment cu un recital coordonat de către doamnele profesoare de limba și literatura română, Petronela Moldovan și Paula Băliban. Împreună cu un grup de colegi din clasele de liceu am reușit să emoționăm în cadrul acestui spectacol unic, atât profesorii, cât și elevii Liceului Greco-Catolic \”Iuliu Maniu\”. Aniversând 165 de ani de la nașterea unui geniu care a lăsat în urmă scrieri de neprețuit, am scos în evidență un gânditor plin de întrebări complexe. Am dorit să facem cunoscute, în mod special, fragmentele care cuprind aceste întrebări puse de către poet, în ipostază de copil, patriot, contemplator, îndrăgostit și filosof.
Deschizând evenimentul cu un moment muzical, sub coordonarea doamnei profesoare de muzică Antonia Nica, s-a creat o atmosferă specială care a dirijat mințile publicului spre meditație. Înconjurați de lumina îmbietoare a lumânărilor, cuvintele poetului au reînviat prin glasurile colegilor noștri. Am reușit să transmitem emoții puternice cu ajutorul versurilor de aur, dovedind încă și încă o dată spusele lui Tudor Vianu \”Mintea lui Eminescu lucrează cu ideea originilor lumii, a infinitului, a creației, adică cu cele mai înalte concepte făurite de rațiunea omului.\” Am pus pe gânduri multe suflete și am prezentat alte concepte artistice legate de operele poetului decât cele obișnuite. Astfel, a luat naștere acest recital de succes care i-a inspirat pe toți cei prezenți, fiind în esență un gest comemorativ de excepție.
Mulțumim tuturor participanților, fără de care realizarea acestui spectacol nu ar fi fost posibilă! Nu în ultimul rând îi mulțumim Preasfințitului Virgil Bercea și domnului director Dragoș Alexandru care ne-au onorat cu prezența.

Popa Petra (clasa a XII-a A)