Selectează o Pagină

În perioada 10-24 aprilie 2016 a fost rândul altor opt elevi din clasa XI B profil matematică-informatică de la Liceul Greco-Catolic „œIuliu Maniu” Oradea de a efectua stagiul de practică în Italia prin Programul Erasmus+ „œFormarea de viitori profesioniști prin stagii de pregătire practică la nivel european” finanțat de către ANPCDEFP care se desfășoară în perioada iunie 2015-mai 2017 cuprinzând trei fluxuri.

Proiectul are ca scop efectuarea unui stagiu de pregătire practică timp de 2 săptămâni de către 24 elevi de la calificarea Ajutor analist programator la societatea INFOL din Italia și dezvoltarea competențelor profesionale ale acestora în vederea unei plasări mai bune pe piața muncii.
În cadrul acestui program educațional în domeniul IT elevii au dezvoltat aplicații în limbajul de programare Visual Basic, la finalul stagiului de practică fiind evaluați de către tutorele de practică și de către profesorul de informatică de la Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu” Oradea pentru a li se valida, transfera și recunoaște competențele și abilitățile dobândite.

Partenerii Liceului Greco-Catolic „œIuliu Maniu” în acest proiect sunt Centro Studi Infol, asociație non-profit cu sediul în Roma, Italia, dedicată promovării integrării sociale, culturale și profesionale a individului, precum și adaptabilității și competitivității lucrătorilor, prin activități și proiecte de formare și orientare, aceștia ocupându-se de formarea profesională și de găzduirea elevilor în Italia oferindu-le condiții la standarde europene organizând pentru elevii liceului o vizită de studiu la Institutul Național de Statistică din Roma, organizație de cercetare publică care operează în interacțiune cu comunitățile academice și științifice ale lumii.

Tinerii și-au îmbunătățit cunoștințele și abilitățile de a comunica în limbile engleză și italiană, s-au bucurat de frumusețile Romei învățând lecții de istorie live prin vizitarea celor mai reprezentative monumente ale orașului: Pantheon, Collosseum, Forro Romana, Arco di Constantino. Vizita la Vatican le-a produs tinerilor surpriza și totodată bucuria întâlnirii cu Ps Virgil Bercea.

Pentru participarea la acest stagiu de practică elevii au avut de trecut mai multe probe: de informatică, competențe lingvistice , proba de interviu și cea de dosar, au efectuat ore de pregatire de specialitate, lingvistice, de istorie și geografie.
Pe parcursul stagiului de practică elevii au fost însoțiți și coordonați de responsabilul cu formarea profesională din cadrul proiectului profesor de informatică Sorina Miheș.

Autor: prof. Miheș Sorina