Selectează o Pagină

În perioada 30 octombrie – 13 noiembrie 2016 s-a desfășurat în Roma, Italia, a treia mobilitate în cadrul proiectului „œFormarea de viitori profesioniști prin stagii de pregătire practică la nivel european” finanțat de către ANPCDEFP prin Programul Erasmus+ și care se desfășoară în cadrul Liceului Greco-catolic „Iuliu Maniu” Oradea în perioada iunie 2015 – mai 2017.

Proiectul are ca scop efectuarea stagiului de practică de către 24 de elevi de la calificarea Ajutor analist programator la societatea INFOL din Italia, Roma și dezvoltarea competențelor profesionale ale acestora în vederea unei plasări mai bune pe piața muncii. Pentru participarea la acest stagiu de practică, elevii au avut de trecut mai multe probe: de informatică, competențe lingvistice, proba de interviu și cea de dosar, au efectuat ore de pregătire de specialitate, lingvistice, de istorie și geografie. În cadrul acestui program educațional în domeniul IT, elevii au dezvoltat aplicații în limbajul de programare Visual Basic, simulând condiții reale de muncă, stimulânduli-se creativitatea și spiritul de echipă.

La finalul stagiului de practică au fost evaluați de către tutorele de practică și de către profesorul de informatică al liceului pentru a li se valida, transfera și recunoaște competențele dobândite. Partenerii Liceului Greco-Catolic „œIuliu Maniu” în acest proiect sunt Centro Studi Infol, companie cu sediul în Roma, Italia, dedicată promovării integrării sociale, culturale și profesionale a individului, precum și adaptabilității și competitivității lucrătorilor, prin activități și proiecte de formare și orientare, aceștia ocupându-se de formarea profesională și de găzduirea elevilor în Roma. Centro Studi Infol a facilitat și elevilor participanți în această mobilitate oportunități deosebite precum vizitarea celor mai semnificative obiective turistice din Roma: Collosseum, Palatul Quirinale reședința președintelui Italiei, dar și întâlnirea cu Papa Francisc în cadrul audienței ce se desfășoară în fiecare miercuri în Piața Sfântul Petru din Roma.

Tinerii și-au îmbunătățit cunoștințele și abilitățile de a comunica în limbile engleză și italiană, s-au bucurat de frumusețile Romei învățând lecții de istorie live prin vizitarea monumentelor orașului: Pantheon, Forro Romana, Arco di Constantino, Colloseum. Elevii au fost însoțiți și coordonați în acest stagiu de practică de către profesorul de informatică Sorina Miheș. În cadrul acestui proiect dobândirea valorile profesionale s-a împletit armonios cu dobândirea valorilor religioase, culturale și lingvistice, tinerii îmbunătățindu-și abilitățile de a relaționa și de a-și conștientiza propria valoare.

Autor: prof. Miheș Sorina