Selectează o Pagină

Luni, 22 mai 2017, s-a desfășurat ultima activitate din cadrul proiectului educativ local cu participare internațională Prietenie. O punte culturală între Oradea și Debrecen.
În proiect au fost implicați elevi din ciclul gimnazial de la Liceul Greco-Catolic Iuliu Maniu, Oradea, precum și un grup de copii de la Școala Greco-Catolică Sf. Efrem, din Debrecen. Acțiunea a avut loc în liceul orădean, făcând parte din activitățile propuse prin proiect: Competiția Regională de Cântec Popular, e-Friendship și Matematica altfel. 
După cuvântul de deschidere al directorilor, al inițiatorilor proiectului și momentul artistic din sala festivă a liceului, au urmat activitățile sportive, la care au participat elevi din cele două școli. 
Cei care au obținut premii la activitățile propuse prin proiect au fost premiați. Elevii din Debrecen au vizitat obiective importante din istoria și cultura noastră, dintre care au fost profund impresionați de Catedrala Greco-Catolică Sf. Nicolae, dar și de cetatea din Oradea.
Proiectul promovează conduita pozitivă și deschiderea lui spre celălalt. Oradea, un oraș cu experiență multiculturală, prin acest proiect s-a îmbogățit, căci proiectul a prilejuit o și mai mare intersectare culturală, deschizând spre emulație și prietenie.
O dimensiune importantă a colaborării dintre părțile implicate în proiect a vizat și promovarea celor două instituții școlare între elevii, profesorii și părinții participanți, pentru a crește încrederea în sistemul de învățământ și în valorile culturale și spirituale comune. 
„Prin acest proiect, ne propunem să scoatem la lumină și să valorificăm elemente culturale menite să educe, să formeze și să contureze personalitățile de mâine ale societății românești. De asemenea, se vizează conștientizarea elevilor din școlile vizate asupra valorilor și spiritualităților creștine și să îi responsabilizeze prin organizarea de activități specifice, în perioada desfășurării proiectului, februarie-mai 2017″, cum precizează inițiatorul proiectului prof. Adrian Podar
„Sperăm ca anul viitor să continuăm desfășurarea activităților educative și formative între școlile greco-catolice partenere, căci roadele colaborării se culeg atunci când obiectivele sunt fixate pe termen îndelungat”, a spus prof. Bodo Pèter, director ajdunct al școlii din Debrecen.
Acest proiect, în ultima lui fază nu s-ar fi putut desfășura fără contribuția financiară din partea Episcopiei Greco Catolice, a Biroului Pastoral pentru Laici, prin pr. Paul Popa și a dlui Cristian Terec, administrator al firmei Pellini, Oradea, cărora, pe această cale, le mulțumim!


Autor: Emilia HAS