Selectează o Pagină

Motto: „Omul cel mai fericit este acela care poate pune în legătură sfârșitul cu începutul vieții sale” (J.W. Goethe).

Ultimul sunet de clopoțel a fost sărbătorit de elevii claselor a XII-a vineri, 25 mai 2018. Absolvenții noștri au decis să respecte tradiția și să-și invite familiile, pe cei apropiați și pe colegii mai mici în sala festivă a Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu” pentru a trăi, în sânul familiei de la școală, emoțiile acestei mărețe zile.

Generația de anul acesta și-a lăsat amprenta în istoria liceului prin numărul mare de premii obținute în cadrul diferitelor competiții școlare și extrașcolare, precum și prin premiile câștigate la olimpiadele naționale. Seriozitatea elevilor, implicarea și competiția dintre aceștia au reprezentat motorul evoluției lor. Acum patru ani, erau niște copii. Perioada liceului le-a conturat personalitatea și i-a transformat în niște tineri frumoși.

În discursul ei, doamna director Antonia Nica le-a adresat absolvenților următoarele cuvinte: „Momentul acesta are, în însemnătatea sa, o valoare. Este acea clipă pe care atât de multe generații au serbat-o în felul lor. Voi sunteți unici prin faptul că absolviți în anul Centenarului Marii Uniri, în anul în care se împlinesc 25 de ani de la reînființarea liceului pe băncile căruia ați crescut… Sunteți rodul sacrificiilor strămoșești, imaginea viitorului la care visa Iuliu Maniu, patronul nostru spiritual, atunci când lupta pentru înfăptuirea Marii Uniri. Voi reprezentați seninul prin care zărim ceea ce va fi peste încă 100 de ani în frumoasa noastră țară… Dragii mei absolvenți, acesta este momentul vostru. Simțiți-l, trăiți-l frumos, imprimați-l adânc în memoria voastră, căci viața va șterge diverse episoade! Sunteți frumoși și buni, sunteți curajoși, inteligenți și descurcăreți. Aveți în față viața, libertatea mult visată, aceea de a face alegeri, de a căuta, de a călători, de a trăi…”

Diriginții, d-na prof. Mihaela Danciu și d-l prof. Șerban Bene, au premiat elevii cu rezultate deosebite, iar d-l prof. Andrei Cristea a oferit diplome de fidelitate elevilor care și-au petrecut cei 12 ani de școală în cadrul Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu”.

În cadrul festivității, au fost premiate și elevele Vanesa-Dayana Sabău și Diana-Luciana Ștef, în calitate de șefi de promoție ai generației lor, absolvind liceul cu media generală 10. De asemenea abolvenții noștri au interpretat cântece potrivite momentului dovedindu-se că sunt o generație cât se poate de muzicală.

Cu toții trecem prin momente încărcate de emoție. Unul dintre acestea e momentul absolvirii liceului. Finalul clasei a XII-a ni se întipărește în suflete pentru totdeauna. O astfel de imagine ne-a fost conturată de d-na director care a încercat să transpună în prezent ceea ce a trăit în calitate de elev absolvent al aceluiași liceu: „Vă mărturisesc că îmi amintesc și acum cum îmi bătea inima în această sală acum 16 ani când spuneam un alt discurs. Era momentul meu și al colegilor mei. Îmi amintesc de îndemnurile dascălilor mei de atunci. O parte dintre ei se află încă aici. Eu mă aflu în fața lor, iar voi în fața noastră… Trecutul, prezentul și viitorul, așadar, se întâlnesc din când în când. Spuneam în acel discurs următoarele: «Uitaţi-vă în jur! Acesta este liceul meu; o parte din Biserică, o parte foarte importantă pentru că este formată din suflete. Şi nu orice fel de suflete, ci suflete iubitoare de Cristos. Pot să afirm aceasta cu certitudine, după patru ani petrecuţi aici, pe băncile acestei şcoli dragi mie, alături de toţi colegii mari şi mici, alături de profesori şi preoţi. Şi aceasta  a fost familia mea!»”.

Elevii noștri primesc o educație deosebită. Fiind o școală cu tradiție începând cu anul 1784, Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu” cultivă frumusețea prin educarea spiritului. Porțile sale sunt deschise de copii ce, pe parcursul anilor de studiu, se transformă în tineri credincioși, bine educați, responsabili, empatici, gata oricând să ofere sprijin celor din jur.

Absolvenții de acum au croit drum bobocilor care le vor lua locul la toamnă, la fel cum se întâmplă în fiecare an, au croit drum unei noi generații în care ne punem toate speranțele.

Autor: Sarca Ioana și Nica Antonia