Selectează o Pagină

Vineri, 19 octombrie 2018, la Liceul Greco – Catolic „Iuliu Maniu”, Oradea, în colaborare cu Biroul Pastoral pentru Laici, Oradea și Asociația Hope Italia, cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Bihor, s-a desfășurat activitatea „Liberi să alegem”. Aceasta face parte din Proiectul Național „World Youth Hope”, proiect desfășurat și în licee din Cluj – Napoca, Blaj și București. Proiectul se bucură de binecuvântarea Preasfinției sale Virgil Bercea, episcop de Oradea.

Liceenii au fost provocați să se gândească la ce înseamnă libertatea de a alege în era digitală. Ziua a început cu o conferință în cadrul căreia prof. Marco Brusati, director al Asociației Hope, Italia, i-a invitat pe elevi să reflecteze la modul în care instrumentele media le influențează alegerile și modul de a trăi. Tinerii au învățat că trebuie să fie conștienți de faptul că că libertatea nu se câștigă odată pentru totdeauna ci se câștigă în fiecare zi, în orice alegere, chiar în cele mai mărunte sau aparent nesemnificative, cum ar fi un like.

„Mi-a plăcut foarte mult conferința d-lui profesor Marco Brusati deoarece ne-a prezentat pe înțelesul nostru, al tinerilor, cât de influențată este libertatea noastră de către tehnologiile moderne. Am învățat lucruri noi, care ne-au dat o altă perspectivă asupra dezvoltării tehnologice și care ne vor fi utile în formarea noastră ca viitori adulți.” (Dragoș Tomescu, elev)

Proiectul, care și-a dorit să propună tinerilor o altă viziune asupra erei digitale, a stimulat creativitatea elevilor care, în cadrul muncii pe echipe, au generat mesajul lor pentru o lume mai bună în care ei să trăiască.

Ziua a culminat cu frumoasa prezență a artistei Paula Seling, care i-a încurajat pe tineri prin experiențe din propria sa viață. În timpul întâlnirii, a reușit să ajungă la sufletul lor, atât prin mărturia sa cât și prin piesele cântate, stârnind entuziasm, apreciere și ropote de aplauze. În concert, Paulei Seling i s-au alăturat elevi și foști absolvenți talentați ai liceului.

Munca în echipă a conducerii școlii, a cadrelor didactice împreună cu elevii, dar și cu invitații din țară și străinătate a făcut ca în această zi să fie sădită o sămânță, sperând ca roadele să fie culese într-un viitor cât mai apropiat.

Autor: Ana Popa