Selectează o Pagină

Săptămâna „Școala altfel” a prilejuit desfășurarea Atelierului de simbolistică populară românească, atelier organizat de prof. Ioana Sarca și prof. Natalia Hoduț.

Elevii de gimnaziu și liceu doritori să afle mai multe despre tainele artei populare au avut ocazia să afle faptul că hainele pe care le purtau strămoșii noștri și obiectele pe care le utilizau în gospodărie aveau întipărită o tradiție de mii de ani. Obiectele descoperite de arheologi pe întreg teritoriul României scot la iveală diferite simboluri pe care le găsim încă în „lada de zeste” a bunicilor. Copiii învățat să descifreze semnele de cer sau de pământ, să facă diferența între o ie veritabilă și una brodată de o mașină de cusut, adică între un lucru prețios, în care investeși timp, răbdare și dragoste, și unul făcut în serie, în scop comercial.

Sub îndrumarea celor doi profesori coordonatori, elevii au cusut pe diferite tipuri de pânză (de la cea de bumbac, la cea de cânepă), au țesut covorașe, au desenat sau au pictat pe lemn diferite simboluri vechi, inspirându-se atât din imaginile proiectate în deschiderea atelierului, cât și din cărți de broderie manuală, covoare, fețe de masă și ștergare vechi, ii din diferite zone ale țării, împletituri din mărgele și paie, cărți de colorat, semne de carte, brâuri, broșe și alte lucruri deosebite ce poartă amprenta apartenenței noastre la un neam ce nu se lasă uitat.

Ceea ce a rezultat în urma acestui atelier vorbește prin imagini…

 

Prof. Ioana Sarca