Selectează o Pagină

Elevii clasei a VI-a A au participat la o serie de activități în săptămâna consacrată acestora: Flasmob, campionat de fotbal, Târg gastronomic, ateliere la care s-au înscris individual și activități în care profesorul-diriginte a implicat întreaga clasă.

Cele din urmă au fost variate: Educație juridică, vizită la Studioul Digi24 Oradea, vizită la Muzeul Cetății Oradea, vizionare de film la Cinema Palace și excursie la Cluj-Napoca. Fiecare activitate a trezit interesul elevilor.

D-na consilier juridic Dana-Mirela Duma le-a vorbit elevilor despre consecințele consumului de etnobotanice și despe infracționalitatea juvenilă. La finalul întâlnirii, biblioteca școlii a primit un exemplar al manualului „Educație juridică pentru liceeani – Ghid practic despre drepturi și justiție”, cu titlu de donație din partea Colegiului Consilierilor Juridici Bihor.

La Studioul Digi24, elevilor le-a fost deschis drumul spre studioul de emisie unde au trăit experiențe unice în fața camerelor, intrând în pielea prezentatorilor de știri.

Muzeul Cetății Oradea a fost plin de elevi veniți din diferite județe pentru a-i trece pragul în Săptămâna „Școala Altfel”. Copiii noștri au vizitat o serie de expoziții, printre care: „Dicționarul care prinde viață”. „Dacii de la munte. Dacii de la câmpie”, „România în imagini – Cum se «văd» 100 de ani de la Marea Unire”, o expoziție de pictură naivă, „Drumul bihorenilor la Cetatea Unirii”, expoziția Bisericii Greco-Catolice, „Tezaur Episcopia Tulcii”, „Puncte de vedere. Stereofotografii din timpul Primului Război Mondial” în imagini 3D, „Continuitatea ideii de unitate națională după Al Doilea Război Mondial”.

Pentru a consolida lecția despre tipologia personajelor, studiată la Limba și literatura română, elevii clasei a VI-a A au vizionat la cinematograful din oraș un film potrivit pentru vârsta lor.

În ultima zi a „Scolii Altfel”, ne-am îndreptat spre Cluj-Napoca. Dacă în excursia din aprilie a acestui an am vizitat Grădina Botanică și Salina Turda, acum am ales alte obiective turistice clujene, precum: centrul orașului, casa în care s-a născut Matei Corvin, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Muzeul Zoologic și Vivariul. De asemenea, am intrat în Catedrala Greco-Catolică „Schimbarea la Față” pentru a rosti, împreună cu clasa a V-a A, rugăciunile „Tatăl nostru” și „Născătoare de Dumnezeu” pentru sănătatea Preasfințitului Virgil. Am admirat, din mers, Catedrala Martirilor și Mărturisitorilor Secolului XX la care încă se lucrează. Pe schele, este expus un citat al episcopului greco-catolic Iuliu Hossu ce ne amintește faptul că avem „De acum o Românie Mare întemeiată pe dreptatea lui Dumnezeu și pe credința poporului său”.

Dacă ar fi să povestim tot ce am făcut în această săptămână, felul în care ne-au impresionat atelierele și activitățile la care am participat, clădirile și lucrurile expuse în muzee și sentimentele pe care le-am trăit, prieteniile pe care le-am legat, nu ne-ar ajunge câteva pagini. De aceea, vă îndemnăm să vizitați frumosul nostru oraș și magnifica Românie ori de câte ori aveți ocazia!

 

Profesor-diriginte, Ioana Sarca