Motto: „Visele și cărțile reprezintă fiecare câte o lume;
iar cărțile, o știm cu toții, sunt o lume reală, pură și bună”
(William Wordsworth).
Data de 2 aprilie, ziua nașterii marelui scriitor Hans Christian Andersen, a fost aleasă, în anul 1967, pentru sărbătorirea cărții pentru copii, la nivel mondial. Minunatele povești ale acestuia, precum „Mica sirenă”, „Degețica”, „Soldățelul de plumb”, „Fetița cu chibrituri”, „Lebedele”, „Rățușca cea urâtă”, „Crăiasa zăpezii”, au fermecat copilăria multor generații.
Elevii clasei a VI-a A, de la Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu”, au sărbătorit „Ziua Internațională a Cărții pentru Copii” prin lectură și prezentare a unor proiecte inspirate din literatura pentru copii. Cărți cunoscute sau mai noi, citate captivante, eroi și antieroi au transformat sala de clasă într-un tărâm de basm. Felul unic în care fiecare elev a creionat personajele preferate demonstrază faptul că literatura este mereu tânără, capabilă să se reconfigureze în timp.
Spre deosebire de generațiile trecute, elevii de azi trăiesc o copilărie digitală, unde cartea își găsește tot mai greu locul. Cu toate acestea, lectura încearcă să recâștige terenul pierdut și să ocupe, în inima fiecărui copil, locul ce i se cuvine.
„Cărțile sunt purtătoare de civilizație. Fără cărți, istoria este mută, literatura – ternă, știința – schilodită, iar gândirea și speculația stagnează” (Barbara W. Tuchman).
Prof. Ioana Sarca