Selectează o Pagină

Civilizația romană a rămas și astăzi un adevărat model peste tot în lume. Descoperirile realizate de romani i-au ajutat pe aceștia să își clădească și să își extindă un vast imperiu. Împărații iscusiți care l-au condus și-au dat seama că inteligența și tehnica militară sunt cele mai de temut arme în război. Cu ajutorul lor au evoluat și au cucerit lumea.

Vineri, 12 aprilie 2019, elevii clasei a VI-a A au vizitat expoziția temporară „Roma Antică. Civilizație și grandoare”, deschisă la Muzeul Țării Crișurilor din Oradea, pentru a învăța despre ascensiunea unui magnific popor ce a transformat Cetatea Roma în capitala unui imperiu întins pe trei continente: Europa, Africa și Asia.

Filmul documentar proiectat în partea de început i-a purtat pe elevi în lumea Romei Antice. Iulius Caesar, care a instaurat imperiul, și împărații Augustus, Vespasian, Traian sunt liderii ce și-au lăsat puternic amprenta asupra culturii și civilizației romane. Coloseumul, Panteonul, podurile impresionate, drumurile, rețelele de canalizare, viaductele, armele și mașinile de război sunt doar câteva exemple care dezvăluie calitatea vieții de acum 2000 de ani.

Expoziția de echipament și tehnologie militară își întâmpină vizitatorii cu stindardul roman de culoare roșie, inscripționat cu inițialele SPQR (în latină „Senatus Populusque Romanus” – Senatul și Poporul Roman). Armurile de tribun sau ofițer roman, de centurion și de legionar au atras repede privirile elevilor, la fel cum au făcut și balista, berbecul de asediu, turnul de apărare, onagrul și scuturile așezate în formația „Țestoasă”.

Cea de-a doua parte a expoziției prezintă diferite obiecte și mașinării ce au ușurat munca romanilor: roata hidraulică, scripeții, mașina de ridicat cu tambur, meridianul orizontal și ceasul cu apă. De asemenea, apar informații despre războaiele daco-romane, despre realizarea Columnei lui Traian și reproduceri ale unor scene din primul și al doilea război dacic.

Expoziția a fost premiată cu medalia de aur pentru inovație culturală și merită să fie vizitată, întrucât va fi deschisă până în 2 iunie 2019.

„Când vreau să înțeleg ce se întâmplă azi sau încerc să decid ce se va întâmpla mâine, privesc, pur și simplu, în urmă”. (Omar Khayyám)

 

Prof. Ioana Sarca