Selectează o Pagină

În data de 9 octombrie 2019, un grup de elevi din cadrul Consiliului Școlar al Elevilor al Liceului Greco-Catolic Iuliu Maniu, au comemorat Ziua Holocaustului prin depunerea unei coroane de flori la statuia Evei Heyman, din parcul Nicolae Bălcescu. Eva Heyman a fost a fetiță de de treisprezece ani care, asemănător Annei Frank, a scris un scurt jurnal în ghetoul din Oradea, înainte de a fi deportată în lagărul de concentrare de la Auschwitz și de a deveni o victimă a Holocaustului. Elevii reprezentanți au ținut și un moment de reculegere în memoria celor care, din acest parc au fost deportați la Auschwitz, zilnic câte 3.000 de evreii, între 24 mai și 3 iunie 1944.

În același scop clasele a VIII-a B și a XI-a A, însoțiți de doamnele profesoare Mihaela Olău și Simona Graur, au făcut o vizită la Muzeul Holocaustului din Oradea, unde au aflat mai multe informații despre acest evenimente care au marcat orașul nostru.

,,Holocaust” este termenul utilizat pentru a descrie uciderea a aproximativ șase milioane de evrei, de toate vârstele, majoritatea din Europa, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, mai ales după adoptarea „soluției finale” (ianuarie 1942), programul de exterminare a evreilor, plănuit și executat de regimul național-socialist din Germania, condus de Adolf Hitler. Între victime, s-au numărat aproximativ 1.5 milioane de copii, pe cândnumărul total reprezintă circa două treimi din cei nouă milioane de evrei care trăiau anterior în Europa continentală.

 

 

Autor: Dragoș Tomescu clasa a XI-a A, președintele Consiliului Elevilor