Selectează o Pagină

În data de 12 octombrie 2019, a avut loc un eveniment important pentru liceul nostru, Inaugurarea Casei Memoriale ,,Iuliu Maniu” de la Badacin. Marele om politic Iuliu Maniu, patronul spiritual al școlii noastre.
Inaugurarea Casei Memoriale „Iuliu Maniu” din Bădăcin reprezintă dovada vie a existenței spiritului civic, a grijii față de ceea ce rămâne generațiilor viitoare, a înțelegerii și asumării misiunii momentului de a interveni, de a face totul, exact atunci când pare a fi imposibil de făcut ceva.
Campania „Salvați istoria națională, Salvați Casa lui Iuliu Maniu” a învins indolența și obstacolele ce i-au stat în drumul împlinirii scopului propus, acela de a reabilita nu doar ziduri, cât și, sau mai ales, reverberațiile unui nume : Sfinxul de la Badacin! La Bădăcin s-au adunat suflete fericite și împăcate că au contribuit cu ceva: cu o cărămidă, cu un cuvânt, cu un panou, cu o floare plantată la împlinirea acestui deziderat!
Site-ul Episcopiei Greco-Catolice de Oradea ne anunță că: ,,Peste două mii de pelerini şi-au îndreptat paşii spre Casa Maniu din Dealul Ţarinei din Bădăcin, unde lucrările de salvare a imobilului au luat sfârşit, imobilul fiind transformat într-un loc memorial viu. Campania „Salvați istoria națională, salvați Casa lui Iuliu Maniu!” demarată în anul 2015 la iniţiativa preotului greco-catolic Cristian Borz şi-a atins obiectivul, graţie generozităţii donatorilor. O dovadă că, atunci când este chemată să se implice în cauze nobile, atunci când statul nu îşi face datoria dintr-o revoltătoare nepăsare a celor care îl conduc, societatea civilă îşi face pe deplin şi onorabil datoria.” Momentul inaugural a adus pe Dealul Țarinei o serie de invitați importanti : Europarlamentari, parlamentari, primarul Oradiei, Ilie Bolojan, zeci de primari din Sălaj, Bihor, Satu Mare, Maramureş, Bistriţa, Cluj. Bihorenii au fost, după localnici, cei mai numeroşi – au participat zeci de elevi ai Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu” din Oradea, dar si ai Liceului „Don Orione” din Oradea.
Da, am fost și noi acolo, elevii Liceului Greco-Catolic “Iuliu Maniu”, reprezentanții CȘE : Dragos Tomescu, președinte CȘE, Șulea Sefora si Cristina Borz, însoțiți de profesorii: Ana Popa, Adina Radu și Ildiko Raț, intonând cu mândrie imnul dedicat marelui artizan, depunând o coroană de flori și transmițând mesajul: ,,Noi, elevii care în piept și inimi te purtăm pe tine, astăzi îți aducem laudă, Sfinx de Bădăcin.”
Dincolo de reparația morală necesară a colțului de Bădăcin și Românie, din încărcătura emoțională a zilei cu greu se putea spicui fără a nedreptăți și asta pentru că atunci când se credea că tocmai s-a asistat la cel mai profund moment se adăuga un altul și un altul: slujba de pomenire, Sfințirea Casei și tăierea panglicii de către PSS Virgil Bercea, depunerile de coroane, discursurile, oamenii de toate vârstele (5-95 de ani), costumele tradiționale atât de mândru purtate, zâmbetele primitoare, lacrimile de emoție la auzul Imnului Național și a Imnului Regal intonate de Corul ,,Traian Moșoiu” din Oradea și a Imnului lui Iuliu Maniu interpretat de Corul ,,Urmașii lui Iuliu Maniu” din Bădăcin împreună cu reprezentanți ai Liceului Greco-Catolic ,,Iuliu Maniu” din Oradea.
Au fost răscoliri interioare dintre cele mai neașteptate ale unui arcuș de vioară dumnezeiesc revărsat din dealul sunetelor în valea sufletelor.
,,Ce zi, ce timp, la Bădăcin! 12 octombrie 2019, ziua în care vremurile s-au odihnit pentru a-l lăsa pe Maniu ,,să mai vină pe acasă” și să se-așeze nu doar ,,cu satul” ci cu țara la masă!Momente de înălțare la Bădăcin! O zi ce va vibra în fiecare calendar, de acum înainte, pe axa viitorului!”
Cristina Borz(Clasa a X-a)