Selectează o Pagină

Cardinalul,

Un film semnat de Nicolae Mărgineanu, după un scenariu de Bogdan Adrian Toma, rulează pe ecranele din România începând cu 9 noiembrie. 

Avanpremiera la Oradea a avut loc în data de 14 noiembrie, eveniment la care au fost prezenți regizorul și actorul Radu Botar. Preasfințitul Virgil Bercea i-a decorat pe cei doi cu Crucea Eparhială pentru laici ca însemn al prețuirii activității și al devotamentului față de Biserică. La eveniment, alături de un număr mare de persoane, a fost prezent și episocpul romano-catolic de Oradea, Laszlo Bocskei.

Toți elevii din clasele de liceu, însoțiți de cadrele didactice – aceștia fiind și inițiatorii demersului –  au vizionat filmul în data de 25 noiembrie, în două săli de cinema, special pregătite pentru ei. Impactul vizionării acestui film, ce relatează un segment, o frântură din suferințele celor închiși pe nedrept în vremurile comunismului, a fost cât se poate de relevant pentru elevii noștri. Ne-au mărturisit cu sinceritate că aceste lucruri nu le-au cunoscut, cu excepțiile de rigoare.

Credem cu tărie că acesta este momentul în care trebuie să sădim cunoaștere în conștiința tinerilor noștri, pentru a-i determina să își cunoască istoria, să își găsească identitatea și sentimentul de apartență la ceva cu adevărat valoros. Îi felicităm pe cei care s-au străduit să realizeze acest film, atât de necesar vremurilor noastre și pe toți cei care au putut face posibil acest demers.

Director,

Antonia Nica

 

Alte informații:

Cardinalul prezintă o parte din viața episcopului greco-catolic Iuliu Hossu, câteva scene de la Marea Unire și pe urmă perioada încercării convertirii forțate în penitenciarul Sighet. Rolul lui Iuliu Hossu este jucat de actorul Radu Botar, iar alături de el joacă Ioan Andrei Ionescu, Richard Bovnoczki, Radu Bânzaru, Maria Ploae, Cristian Iacob, Mircea Andreescu, Ovidiu Crișan, Remus Mărgineanu, Bogdan Nechifor.

Sinopsis: În anii ’50, conducătorii bisericii Greco-Catolice sunt arestați și închiși în penitenciarul de la Sighet. Regimul sovietic interzice existența altei biserici în afara celei ortodoxe. În fața chinurilor și unora dintre cele mai perfide mijloace de dezumanizare, alternativele sunt convertirea sau moartea. În fața torționarilor se ridică episcopul Iuliu Hossu care prin curaj și verticalitate devine o călăuză pentru ceilalți preoți.

“În filmul CARDINALUL, inspirat din viața episcopului greco-catolic Iuliu Hossu am avut ocazia să urmăresc un destin exemplar, de la crainic al Marii Uniri din decembrie 1918, la penitenciarul de exterminare din Sighet, numit și ”temnița elitelor”, unde mulți dintre cei închiși, înalți demnitari sau prelați uniți, au plătit cu viața. Au urmat apoi pentru Iuliu Hossu 15 ani în domiciliu forțat până la moartea sa de martir al neamului. Un om a cărui conștiință nu a putut fi înfrântă. Și nu numai el, ci și colegii săi de suferință, preoții care au răbdat închisoarea cu smerenie și demnitate. Constatase cineva, dintre cei care studiaseră dosarul înaintat la Vatican în vederea recunoașterii martiriului, că au fost 12 episcopi greco-catolici întemnițați în România și nu a trădat niciunul dintre ei. Frumoasă remarcă! Cred că în peisajul atât de divers al filmului românesc este bine să existe şi un film închinat acestor martiri ai neamului. O istorie încă ignorată şi pe care, din păcate, unii o vor uitată”, a declarat regizorul Nicolae Mărgineanu.

Cine a fost Iuliu Hossu? 

Iuliu Hossu, episcop greco-catolic, a rămas în istoria țării ca un mare român care a dat glas Declarației Unirii la Adunarea de la Alba Iulia din 1918. Episcopul a fost arestat în noaptea de 28 spre 29 octombrie 1948, împreună cu alte figuri marcante ale clerului, în cadrul prigoanei staliniste dezlănțuite împotriva Bisericii Greco-Catolice. Între 1950 și 1954 a fost întemnițat la închisoarea din Sighet, în urma refuzului său repetat de renunța la catolicism. Începând din 1956, a fost izolat în la mânăstirea ortodoxă Căldărușani vreme de aproape 15 ani. În 1969 a fost creat cardinal in pectore de Papa Paul al VI-lea. La 2 iunie 2019, Iuliu Hossu, alături de episcopii greco-catolici uciși în temnițele comuniste din România: Valeriu Traian Frențiu, Alexandru Rusu, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, Ioan Bălan și Vasile Aftenie, au fost beatificați la Blaj de Papa Francisc.

Cardinalul a fost realizat de Ager Film, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, iar filmările au avut loc în Memorialul Sighet, Penitenciarul Jilava, fostul penitenciar Doftana și alte locații, timp de 20 de zile.  

Din echipa filmului fac parte Gabriel Kosuth (director de imagine), Cornel Țăranu (muzică), Nita Chivulescu (montaj), Dumitru Nicodim (scenograf), Nicolae Mărgineanu jr (producător executiv) Luminița Mihai (costume). Filmul va putea fi văzut pe ecranele din România începând cu 9 noiembrie, fiind distribuit de Ager Film, urmând a fi organizate proiecții de gală în București dar și în Târgu Jiu, Arad, Alba Iulia, Târgu Mureș, Oradea, Satu Mare, Cluj și Blaj.

Sursa: historia.ro