Selectează o Pagină

În data de 01.02.2020, cu prilejul desfăşurării evenimentului dedicat persoanelor consacrate, în cadrul unui proiect iniţiat de Episcopia Romano-Catolică de Oradea, a avut loc o întâlnire specială în sala Palatului Baroc. La eveniment au participat episcopii catolici din Oradea, P.S.S. László Böcskei şi P.S.S. Virgil Bercea, preoţi, persoane consacrate, profesori, directori de şcoală, părinţi şi nu în ultimul rând elevi.

          Preasfinţia Sa, László Böcskei, în calitate de gazdă, a prezentat un desfăşurător al programului şi a subliniat faptul că în cadrul acestui proiect, elevii Liceului Teologic Romano-Catolic „Szent László” şi ai Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu” s-au implicat în realizarea unor piese de teatru cu tema „Chemarea”. Prin aceste spectacole, au transmis un mesaj sensibil legat de importanţa chemării fiecărei persoane.

          Din echipa liceului nostru şi-au adus contribuţia elevi ai claselor de teologie (Dragoş Tomescu, Alexandra Marta, Maria Toro-Lopez, Cristina Borz, Rebeca Negrita, Clara Leu, Isabela Györi, Andreea Faur şi Rebeca Mărcuş), care împreună cu profesorii coordonatori (Emilia Haş, Mihaela Danciu, Paula Băliban şi George Demian) au creat un spectacol modern, teatru în teatru, pornind de la chemarea lui Iona. S-a stabilit o corespondenţă între indiferenţa adolescenţilor din ziua de azi, care nu au răbdare să asculte chemarea lui Dumnezeu şi refuzul iniţial al lui Iona de a îndeplini misiunea pe care i-a dat-o Acesta. În acelaşi timp, în contextul spectacolului, profesorul i-a ajutat pe elevi să înţeleagă cât de importantă este conştientizarea chemării Creatorului în viaţa personală.

          Elevii Liceului Romano-Catolic au realizat un spectacol deosebit având-o în centru pe sfânta Tereza de Lisieux. Prin joc de rol şi prin muzică au reuşit să capteze atenţia şi să transmită mesajul potrivit legat de chemarea şi de misiunea unei persoane consacrate.

          Reprezentarea acestor spectacole în cadrul Proiectului, a fost o experienţă deosebită atât pentru elevii şi profesorii implicaţi, cât şi pentru auditoriu, creându-se astfel o atmosferă adecvată rugăciunii şi meditaţiei.