5 februarie 1953 – 5 februarie 2020
Au trecut 67 de ani de la trecerea în veșnicie a marelui om politic Iuliu Maniu. Liceul Greco-Catolic din Oradea îi poartă numele cu onoare de mai mulți ani. Grandoarea modestiei sale, forța simplității cu care și-a trăit viața, acceptarea unui destin nedrept și plin de suferință l-au adus și îl vor purta peste ani în conștiința fiecărei generații de români. Principiile după care și-a ghidat viața acest Sfinx de la Bădăcin trebuie să constituie temelia unui model demn de urmat de fiecare copil ce calcă pragul școlii noastre.
Pentru prima oară, data de 5 februarie a putut fi trecută în calendarul activităților instituției noastre de învățământ într-un mod special, deoarece l-am comemorat pe Iuliu Maniu într-o zi de școală, simțind din plin binecuvântarea de a avea o statuie frumoasă alături de clădirea principală a școlii.
Activitățile dedicate acestei zile au fost numeroase și de un real interes pentru copiii și tinerii noștri, care au primit câte un frumos pliant oferit de către Episcopia Greco-Catolică. Clasele primare au desfășurat diferite activități specifice Alternativei Educaționale Step by Step, având în centru personalitatea lui Iuliu Maniu. Elevii de gimnaziu și liceu au urmărit câteva momente din diferite filme documentare sau au citit texte referitoare la acest Om ce a crezut cu toată ființa sa că visul românilor de a fi uniți într-o Românie Mare nu este imposibil și a luptat pentru nașterea țării de azi. În cursul zilei de vineri, elevii de liceu vor avea ocazia să participe în mod activ la o conferință susținută, special pentru ei, de către istoricul Silviu Sana, care va aduce în fața lor aspecte mai puțin cunoscute din viața lui Iuliu Maniu.
La mijlocul zilei, lângă statuia ce îl reprezintă, a fost oficiată Slujba Parastasului de către Preasfinția Sa Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea, alături de un sobor de preoți și seminariști. Am participat cu o parte dintre profesorii și elevii noștri din clasele primare, gimnaziale și liceale, consiliul elevilor și corul școlii. Ne-am bucurat să îl avem alături pe domnul primar Ilie Bolojan și, de asemenea, să primim lângă noi numeroase persoane din oraș, ce au găsit potrivit să participe.
Preasfințitul Virgil, în cuvântul său, a spus: A fost dus la cimitirul săracilor din Sighet, fără a se ști unde este înmormântat. Iuliu Maniu trebuie să ne aducă aminte de faptul că trebuie să fim liberi în gândire, drepți în conștiință și cu mare dragoste față de aproapele. Aceste coordonate nu trebuie uitate niciodată. Să-i păstrăm amintirea și să nu uităm!Uitarea ucide… Amintirea ne dă sensul rădăcinilor și al vieții.
Elevii școlii au intonat imnul lui Iuliu Maniu, ale cărui versuri au fost scrise de Ioan Pop în 1986, la Bădăcin. În această atmosferă solemnă, s-au depus flori la picioarele Sfinxului.
Le mulțumesc într-un mod special colegilor mei pentru implicarea în sensibilizarea copiilor noștri și pentru organizarea activităților dedicate acestei zile!
Director,
Antonia Nica
Aici pot fi vizionate două filmări de la eveniment, dar și materiale din presa scrisă și fotografii: