Selectează o Pagină

De azi înainte generații vin,

Pentru tine, Iuliu,

Sfinx de Bădăcin

 

Imnul lui Iuliu Maniu

 

 

Miercuri, 5 februarie 2020, s-au împlinit 67 de ani de la trecerea la cele veșnice a marelui om politic Iuliu Maniu, patronul spiritual al Liceului Greco-Catolic din Oradea.

 Cu această ocazie, vineri, 7 februarie 2020, elevii claselor a X-a și a XI -a din cadrul Liceului Greco-Catolic Iuliu Maniu au avut deosebita plăcere de a-l avea în mijlocul lor pe domnul dr. Sana Silviu, bibliotecar și cercetător la Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” Bihor. Dânsul a ținut o lecție deschisă despre Iuliu Maniu și despre cum era acesta prezentat în ziarele comuniste ale vremii, arătându-le elevilor și două volume din ziarul ,,Crișana” (1947), păstrate în „Colecțiile Speciale” ale Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai” Bihor.

Această oră de istorie a fost puțin diferită față de cele de la clasă, cu care elevii erau obișnuiți deja. Domnul dr. Silviu Sana a fost cel care a pus primul întrebările, astfel elevii au fost provocați să spună ce cunoștințe au ei despre Iuliu Maniu. Ora deschisă s-a derulat în mod colocvial, atât relatorul cât și elevii fiind actanții direcți implicați în deslușirea crâmpeielor din viața marelui om politic Iuliu Maniu.

Au urmat apoi explicațiile pe care domnul Silviu Sana le-a oferit elevilor, ajutându-i să contureze imaginea și personalitatea „Sfinxului” de la Bădăcin. Titlurile ziarelor comuniste ce au fost prezentate, le-au arătat o imagine anti-manistă pe care o dezvolta Partidul Comunist în acea perioadă. Dar lucrurile nu au fost întocmai cum susțineau comuniștii. Izvoarele istorice ne descoperă adevărata personalitate a lui Iuliu Maniu, care putem afirma că a fost un erou, un model pentru contemporanii săi, dar și pentru generațiile viitoare. Din concluziile relatorului s-a desprins faptul că Partidul Comunist a urmărit ,,anihilarea opoziției democrate și a pluralismului politic”, metodelefolosite de acesta fiind bazate pe,,minciună, turnătorie, șantaj, denigrare, detenție și crimă”. În opoziție, Partidul Național Țărănesc, al cărui președinte a fost Iuliu Maniu, a dezvoltat o politică democratică, cu scopul „construirii unei societăți democratice, bazate pe drepturile și libertățile fundamentale ale omului”, mijloacele acestui partid istoric fiind, așa cum afirma domnul dr. Silviu Sana, ,,adevărul, libertatea de exprimare, dreptatea, onoarea, dragostea față de țară și semeni”.

Mulțumim doamnei prof. dr. Olău Mihaela, inițiatoarea întâlnirii, și doamnei prof. Danciu Mihaela pentru ajutorul necondiționat acordat organizării acestei activității.

Mulțumim domnului dr. Sana Silviu pentru frumoasa incursiune în istorie pe care a susținut-o, ora deschisă fiind un mod aparte de a cunoaște mai multe despre trecutul nostru recent,dar mai alespentru cunoașterea personalității patronului nostru spiritual, marele om politic și fiu al Bisericii Unite cu Roma Greco-Catolice, Iuliu Maniu.

 

Președintele Consiliului Școlar al Elevilor

Liceul Greco-Catolic Iuliu Maniu

Dragoș Tomescu