Selectează o Pagină

Uneori simțim că ceea e facem este numai o picătură de apă în mare,

dar marea ar fi mai mică dacă i-ar lipsi o picătură.

-Maica Tereza de Calcutta

 

Pământul e bolnav. Astăzi, mai mult ca oricând, omenirea trebuie să se trezească și să-și unească forțele pentru un singur scop: salvarea Planetei. Chiar dacă această perioadă dificilă a erei noastre nu ne permite să organizăm acțiunile pe care, poate, ni le-am dori, am găsit totuși o variantă pentru a marca Săptămâna Educației Globale. Săptămâna Educației Globale vine să ne îndemne să ne amintim de problemele globale ale omenirii. Nu puține sunt acestea și deloc de neglijat. La un dialog despre problemele globale s-au așezat și elevii clasei a V-a B. Elevii s-au arătat extrem de interesați de subiect și preocupați de problemele Terrei. Nu doar că am învățat lucruri noi unii de la ceilalți, dar ne-am și corectat vechile obiceiuri mai puțin potrivite sau chiar dăunătoare pentru mediu. Am atins în cadrul discuției noastre diverse subiecte: poluarea aerului, poluarea solului, poluarea apei, am discutat puțin și despre animale, sărăcie, foame etc.

Ne-am propus ca indiferentismul și individualismul să nu facă parte din vocabularul nostru. La final ne-am pus de acord că, la nivel individual, fiecare, poate săvârși un număr de acțiuni concrete. Avem cu toții o responsabilitate față de mediului înconjurător, iar de acest fapt trebuie să-i facem conștienți și pe oamenii din jurul nostru.

De la discuții am trecut la fapte: Noi acționăm!

Tema pentru anul acesta a fost „Este lumea noastră! Să acționăm împreună!”  Fiecare elev din clasa a V-a B a găsit o variantă diferită pentru a trage un semnal de alarmă asupra faptului că ne aflăm într-o situație dificilă. Unii au optat pentru gesturi concrete: au plantat arbori sau flori ori ne-au arătat cum să reciclăm corect. Alții au ales să marcheze aceste discuții printr-un desen reprezentativ, unii și-au imaginat ce mesaj le transmite Pământul locuitorilor săi. Imaginația altora a mers și mai departe, și anume ne-au prezentat o Insulă – „insula unde planeta nu mai este rănită.”

Le mulțumesc tuturor pentru frumoasa implicare și sper că vom da dovadă de mai multă înțelepciune în ceea ce privește comportamentul nostru față de planeta Pământ – singura noastră casă.

Câteva imagini și videoclipuri din cadrul activității:

 

Autor: prof. Țiț Emanuela