Selectează o Pagină

În cadrul competiției Eroii Internetului, o echipă de copii din clasa a 6-a  A și B, coordonați de doamna profesoară Ciupleu Ioana, au învățat despre modul în care poți să îți păstrezi private conturile și informațiile în rețeaua Internet. Ei s-au implicat într-o campanie prin care au dorit să transmită mai departe colegilor și părinților copiilor din școală informațiile importante pe care le-au aflat. Elevii școlii pot afla aceste informații de pe avizierul dedicat campaniei iar părinților le-au transmis următorul mesaj:

 

Stimati părinți,

 

     Smartphone-urile au devenit indispensabile mai ales pentru copiii dumneavoastră și cu greu ne-am putea imagina viața fără serviciile de mesagerie, de navigație, fără rețelele de socializare sau camera foto a telefonului nostru.

 

   Dacă ai instalate pe smartphone aplicații precum Gmail, Yahoo Mail, iCloud, Dropbox, Evernote, Facebook sau Twitter, aplicații de home banking și alte servicii, ești expus automat hackerilor și riști să ți se fure date personale, adrese de mail, fotografii sau clipuri video, datele contului bancar și banii.

 

Dacă vrei să-ți  protejezi intimitatea și datele personale, iată ce trebuie să știi pentru a-ți spori securitatea în mediul digital:

 

  •  Când utilizați o aplicație sau un site web, căutați opțiunea ,,contul meu” sau ,,Setari”:

Acolo veti gasi setarile de confidentialitate și securitat* care va permit sa decideți:

           -Ce informatii sunt vizibile pentru contul dumneavoastra

           -Cine va poate vizualiza postarile, fotografiile, videoclipurile sau conținutul pe care îl partajați

 

    *securitate:Protejarea dispozitivelor

 și a softurilor de pe ele

 

  • Nu te conecta la rețele Wifi nesecurizate:

Probabil știi deja că rețelele Wi-fi la care te poți conecta fără parolă implică anumite riscuri, dar puțini sunt cei care știu cât de mari sunt aceste riscuri. De exemplu, un hacker* care intră în rețeaua respectivă poate căpăta acces la toate telefoane conectate la ea și îți poate vedea conversatiile, fotografiile, userul și parolele folosite pentru a te loga pe e-mail, pe Facebook sau în aplicația ta de homebank. Așadar, dacă ai dubii cu privire la securitatea unei rețele Wifi gratuite este mai bine să eviți să te conectezi la ea.

*hacker:o persoana care folosește

 computerul pentru a obține acces

neautorizat la dispozitivele și datele

altor persoane sau organizații

 

  • Ți-ai cumpărat un nou telefon și primul tău gând este să îți instalezi principalele aplicații de care ai nevoie. Înainte de toate însă, ar trebui să îți instalezi un astfel de antivirus pentru telefon, care te va proteja de orice acțiune periculoasă, care ți-ar putea compromite securitate. Unele antivirusuri pentru telefoane îți permit inclusiv să blochezi cu parolă anumite aplicații și să beneficiezi de o protecție dublă. Astfel, dacă îți este furat telefonul, chiar dacă persoana respectivă ar reuși să spargă parola de blocare a ecranului, nu va reuși să aibă acces în aplicațiile blocate cu parola antivirusului.
  • Setați o parolă de dispozitiv. Oricât ar părea de simplu, îngreunarea deschiderii dispozitivului poate stopa de la bun început tentativă de spargere a telefonului. Cu o conectare biometrică sau un cod de acces* cu adevărat complex, puteți face ca deschiderea telefonului să fie incredibil de dificilă,cum ar fi:
  • Parolele puternice trebuie sa conțină multe litere, numere și simboluri ca parola sa fie lungă și greu de identificat

Cod de acces sau parolă: o combinație

 secretă folosită pentru a accesa ceva

 Desigur, dacă un hacker e hotărât să vă spargă telefonul, există modalități de a ocoli sistemul, însă dacă vă blocați automat telefonul (imediat după utilizare), puteți obține un nivel suplimentar de protecție mobilă care s-ar putea dovedi suficient de enervant pentru a-i determina pe potențialii hackeri să renunțe

Pentru a afla mai multe informații despre cum am putea să ne securizăm secretele și de cine, vizitati pagina programul Eroii Internetului și aflați mai multe. 🙂