Lipsește conștiința unei origini comune,
a unei apartenențe reciproce și a unui viitor împărtășit de toți
- Papa Francisc
Criza ecologică cere responsabilitate și implicare din partea tuturor. Trebuie să înțelegem că e necesară o schimbare a stilului de viață, de producție și de consum, pentru a combate această încălzire globală. Consecințele gesturilor noastre nesăbuite, pe care încă le disimulăm, vor fi îndurate de noi, dar mai ales de generațiile viitoare. O uriașă problemă cu care omenirea se confruntă sunt gunoaiele. Pământul pare tot mai sufocat de sutele de milioane de tone de gunoi produse anual, dintre care multe nebiodegradabile.
Despre cum să avem mai bine grijă de locul în care trăim au discutat elevii clasei a V-a B, vineri, 4 iunie, de Ziua Mondială a Mediului. În mod deosebit am discutat despre cultura rebutului. Am înțeles că o abordare serioasă a acestei probleme începe prin moderarea consumului, refolosirea obiectelor și reciclarea acestora. Despre aceste etape importante am discutat în cadrul orei de dirigenție.
Dialogul a început pornind de la câteva imagini pe care le-am discutat împreună. Mai apoi am parcurs câteva materiale cu o informare precisă a modului în care trebuie să selectăm deșeurile/gunoaiele. După parcurgerea tuturor informațiilor elevii au demonstrat prin câteva exerciții că au înțeles cum separăm corect și ne-am angajat că vom separa corect fracția uscată și fracția umedă.
Reciclarea este unul dintre gesturile prin care putem să arătăm că ne pasă de mediul nostru înconjurător. Și am înțeles că un om poate să facă diferența, noi putem să facem diferența. Trebuie doar să ne dorim.
Clasa a V-a B vă invită să parcurgeți câteva imagini din cadrul acestei activități.
Prof. Țiț Emanuela