Se spune că viața te duce acolo unde ai nevoie să mergi!
Privind astfel înțeleg de ce experiența mea în cadrul proiectului Erasmus+KA101 Împreună pentru viitor, care se desfășoară în școala noastră, mi-a purtat pașii în capitala Toscanei, orașul Renașterii, Florența, deși inițial aveam în plan altă locație.
Cursul la care am participat în perioada 9-14 august are o tematică foarte actuală Tablets and Smartphones: Using Mobile Devices as Educational Tools. Formatorul Riccardo Manni, profesor de limba italiană pasionat de tehnologie, ne-a prezentat într-un curs foarte bine structurat o serie de aplicații care pot fi folosite sau parțial integrate în cadrul lecțiilor. Am lucrat individual sau în echipă în: Padlet, Trello, Nearpod, Quizalize, Ted Ed, Ed Puzzle, Stop Motion Studio, iar pentru realitate augmentată în Google Arts and Culture, Canva, Merge Object Viewer. Lucrând cu atât de multe aplicații, am posibilitatea să le aleg pe acelea care se potrivesc disciplinei pe care o predau dar și personalității mele. În același timp am înțeles mai mult ca oricând cât de dinamică este digitalizarea, câtă nevoie avem să fim conectați, deși recunosc, am simțit puțină blazare după aproape un an de școală online, perioadă în care am lucrat cu câteva aplicații! Însă cursul îmi este extrem de folositor!
Ca profesor de istorie, Florența era pentru mine oarecum un loc teoretic, originea geniilor Renașterii, punctul de pornire spre modernitate, orașul lui Michelangelo, al lui Brunelleschi, Da Vinci, Machiavelli și Dante, locul Domului, al Galeriilor Uffizi, al Galeriilor Accademiei! Da, dar în același timp Florența este și acum un oraș magnific, vibrant, care te conectează cu toate simțurile, un oraș căruia i se potrivesc versurile lui Sinatra i want to wake up in a city that doesn’t sleep!
Istoria milenară se observă peste tot, de la porțile orașului antic, străduțele înguste specifice Evului Mediu, construcțiile monumentale ale puternicului oraș renascentist, perioada de capitală din secolul XIX, la bucuria, însuflețirea și dorința de a cunoaște din prezent. În drumul meu zilnic spre curs treceam prin fața Bazilicii Santa Croce, cea mai mare biserică franciscană din Florența, construită la sfârșitul secolului XIII. Însă dincolo de frumusețea și dimensiunile edificiului, zidurile sale adăpostesc mormântul lui Michelangelo. Nu pot transmite în cuvinte emoția care m-a copleșit când am realizat acest lucru!
Prezența mea la curs, orarul acestuia și turul ghidat din cadrul lui mi-au dat posibilitatea să descopăr în fiecare zi locuri noi, remarcabile.
Experiența mea ca Erasmus+ este una tare pozitivă! Pe lângă un curs intensiv cu achiziții notabile, Erasmus este o experiență culturală și de civilizație, un mod special de a cunoaște oameni din alte culturi, de a crea relații noi, de a exersa o limbă străină și de ce nu de a ieși din zona de confort!
Pentru toate acestea le mulțumesc colegilor mei din echipa Erasmus+KA101, coordonatoarei de proiect prof. Natalia Hoduț, și doamnelor director Antonia Nica și Rodica Mureșan.
Autor: profesor Olău Mihaela