Selectează o Pagină

În vara 2021, Corul Liceului Greco-Catolic a avut privilegiul de a fi invitat să participe la Stagiunea estivală ”Initio” a Filarmonicii de Stat Oradea, interpretând alături de orchestra și corul filamonicii orădene, celebra cantată ”Carmina Burana” a compozitorului Carl Orff. Datorită cererii mari de bilete, venită din partea publicului, acest concert a fost susținut în două seri consecutive, în zilele de 14-15.07.2021.

Alături de orchestra Filarmonicii orădene și de cele două coruri, și-au dat concursul soliştii Diana Ţugui (soprană la Opera Naţională Română Cluj-Napoca), Nicolae Bejan (tenor, artist liric în Corul Filarmonicii de Stat Oradea) şi Sebastian Balaj (bariton la Opera Naţională Română Cluj-Napoca).

Cele 24 de poeme medievale în latină, germană medievală și franceză au fost interpretate în sala Enescu-Bartok a Filarmonicii orădene sub bagheta energicului dirijor Tiberiu Soare. Compusă între 1935 şi 1936, și având premiera în 8 iunie 1937 la Frankfurt, ”Carmina Burana” este probabil cea mai des interpretată lucrare vocal-simfonică a secolului 21. Libretul compoziţiei este inspirat din texte vechi medievale găsite în 1803, la biblioteca unei mănăstiri benedictine din Bavaria. Numele lucrării are rădăcini latine, „carmina” însemnând „cântece” iar „burana” fiind forma latinizată pentru Beuren, numele mănăstirii benedictine. „Carmina burana” are peste 1.000 de cântece scrise, din care Carl Orff a ales 24 să le transpună pe muzică în ceea ce a numit „cantată scenică”.

Proiectul cultural inovativ al Filarmonicii orădene, numit Initio 2021, şi-a propus să împărtăşească publicului larg muzica simfonică, vocal-simfonică şi artă lirică în spaţii neconvenţionale. Prin participarea copiilor din corul liceului nostru la acest proiect artistic, alături de artiști consacrați ai scenei dirijorale și lirice românești, s-a continuat o frumoasă și rodnică colaborare dintre Liceul Greco-Catolic și Filarmonica orădeană, începută în anul 2012, odată cu participarea corului ”Fiat Lux” la concertul ce avea pe afiș aceeași lucrare, ”Carmina Burana” de Carl Orff.  În septembrie 2019 corul liceului nostru era invitat din nou să urce pe scena Filarmonicii, în concertul de deschidere a stagiunii 2019-2020, sub bagheta dirijorului Romeo Rîmbu. Suntem deopotrivă onorați și recunoscători pentru fiecare oportunitate oferită, dar și încrezători că această implicare a corurilor de copii în concertele Filarmonicii orădene se va concretiza pe viitor în fiecare stagiune.

Autor:

prof. Țâmpu Nicoleta

prof. Nica Antonia

 

sursă foto : Ovi D. Pop