Selectează o Pagină

            ”European Music Open este un eveniment major, al cărui magnetism și dimensiune europeană atrag la Oradea, anual, personalități și instituții de prestigiu ale vieții culturale internaționale. Festivalul European Music Open este locul de întâlnire al marilor personalități europene, sub cupola muzicii și a artei în toate manifestările ei.” Astfel anunțau organizatorii pe site-ul www.visitoradea.com cea de-a cincea ediție a acestui festival, ediție în cadrul căreia au fost invitați să cânte și copiii și tinerii Corului Liceului Greco-Catolic Iuliu Maniu.

            „La această ediție a European Music Open vreau să urce cu mine pe scenă un cor de copii din Oradea. Cred că avem timp să pregătim acest cor”, spunea tenorul Alexandru Badea, directorul artistic al festivalului, la conferința de presă ce anunța mult așteptatul eveniment. A fost și timp, dar a fost și entuziasm, energie pozitivă, multă dăruire și o mare dorință de a urca pe scenă într-o companie atât de selectă ca cea din seara de 27.08.2021, când a avut loc concertul de deschidere al Festivalului European Music Open. Corul liceului nostru a interpretat alături de Alexandru Badea şi Simona Strungaru Symphonics, la Teatrul Regina Maria din Oradea, celebrele canzonete ”Funiculi, funicula” și ”Santa Lucia”, în același concert extraordinar evoluând ca invitaţi speciali și soprana Maria Rădeanu și trompetistul Sebastian Burneci, într-un concept artistic special creat pentru această ediție a festivalului.

            „De ce am ales să invit copiii alături de noi? Este ca o reeditare a începutului acestui proiect, al festivalului, care a pornit de la un concert pe care l-am cântat alături de un cor de copii. Ceea ce aţi văzut astăzi, după atâta amar de ani de când nu am mai cântat în Oradea, am vrut să fie o reeditare a acelui moment,” a declarat, pentru www.agerpres.ro, Alexandru Badea.

            Ecourile acestui concert extraordinar nu au întârziat să apară în presă: „A fost un concert frumos, cu sala plină și public generos cu aplauzele. Surpriza serii a fost corul copiilor de la Liceul Greco-Catolic din Oradea, primit cu căldură de către public”, scrie www.oradeaindirect.ro.

            Valorea Festivalului European Music Open în spațiul cultural românesc și european a fost confirmată prin decernarea premiului Uniunii Compozitorilor din România și al Revistei Actualitatea Muzicală, pentru cel mai inovativ eveniment cultural al anului 2017.

 

            A fost o muncă de echipă: profesori dedicați, elevi și părinți disponibili, un timp al repetițiilor în zile de vară, cu rezultate pe măsură!

 

Autori:

Prof. Antonia Nica

Prof. Nicoleta Țâmpu

 

Surse:

https://www.visitoradea.com/ro/evenimente/european-music-open

https://www.agerpres.ro/cultura/2021/08/28/bihor-concert-extraordinar-sustinut-de-tenorul-alexandru-badea-si-simona-strungaru-symphonics-in-deschiderea-european-music-open–770152

https://oradeaindirect.ro/spectacol-de-inalta-tinuta-artistica-in-deschiderea-european-music-open-de-la-oradea/