Selectează o Pagină

Diversitatea culturală a orașului nostru ne dezvăluie tragica istorie a comunității evreiești. Printre cei 1,5 milioane de copii evrei al căror joc a fost curmat de o decizie istorică cutremurătoare, s-a aflat și Eva Heyman, o fetiță de 13 ani.

Aspirațiile Evei descoperite în însemnările din jurnalul pe care l-a început în 13 februarie 1944 dezvăluie personalitatea unei tinere pline de viață, puternic ancorată în realitățile dureroase ce apăsau familiile evreiești din Oradea.

Pornind de la jurnalul Evei Heyman – „Am trăit atât de puțin” –, elevii clasei a V-a C de la Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu” au încercat să descopere cât mai multe lucruri despre Eva și despre comunitatea evreiască a orașului, vizitând Muzeul Istoriei Evreilor din Oradea. Copiii au aflat informații importante despre marile familii de evrei, făcând legătura dintre acestea și palatele orădene ce au început să strălucească iar în inima orașului. Exponatele și înregistrările din muzeu au trezit în elevi sentimente de tristețe pe care le-au descris în propriile pagini de jurnal.

Copilăria furată a Evei Heyman și paginile sale de jurnal i-au inspirat pe elevii clasei a V-a C și au dat naștere următoarei idei: „Citesc pentru a mă cunoaște, cercetez și experimentez pentru a mă dezvolta, scriu pentru a păși spre viitor!”.

 

prof. Ioana Sarca