Selectează o Pagină

La inițiativa Fundației de drept Pontifical Kirche in Not, prin Oficiul Eparhial OMP Oradea reprezentat de pr. Anton Cioba, elevii și preșcolarii Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu” Oradea, s-au alăturat acțiunii „Un milion de copii se roagă Rozarul”, în data de 18 octombrie 2021.

Școala noastră, împărtășind valorile și doctrina Bisericii Catolice și în deplină comuniune cu ierarhia Bisericii locale și a Sfântului Scaun Apostolic, a încercat să răspundă afirmativ invitației la rugăciune, de către Suveranul Pontif, Papa Francis: „Îi încurajez pe toți creștinii să participe la Rugăciunea Rozarului, care îi implică pe toți copiii din lumea întreagă” antrenând, astfel, preșcolarii și elevii în recitarea rugăciunii adresate Maicii Sfinte.

Bucuria comuniunii în rugăciune a dat sens acțiunii și momentului trăit cu o intensitate unică în Catedrala „Sfântul Nicolae”, pentru elevii școlii din locația situată pe strada Iuliu Maniu, 5 și 38-40, iar pentru cei din Parcul Traian nr. 20, în Biserica Seminarului, cu hramul „Sfântul Gheorghe” și grupele de grădiniță ,,Mina՚՚, tot din cadrul școlii noastre, din cartierul Velența. Preșcolarii din grupele și elevii claselor pregătitoare au avut un moment particular de rugăciune organizat în locațiile în care funcționează, rugându-se în grupele de grădiniță și clasele de elevi.

Prin participarea activă și afectivă la această acțiune cu caracter universal, elevii au trăit și experimentat că, ființa umană, în genere, este făcută să se realizeze, să se dezvolte și să-și poată găsi propria plinătate numai printr-o sinceră dăruire de sine, și nu putem ajunge la recunoașterea propriului adevăr decât în întâlnirea cu ceilalți. Iar când limitările spațio-temporale condiționează întâlnirea fizică, rugăciunea este instrumentul de bază al comunicării interumane, deschizând, în același timp drumul spre autentica existență umană, viața subzistând acolo unde există legătură, comuniune, fraternitate, și devine mai puternică atunci când e construită pe relații profunde, dezvoltând în sufletul elevilor empatia, compasiunea și caritatea.

În demersul organizatoric, elevii au fost coordonați de doamnele învățătoare, profesorii de religie din școală, părintele Ovidiu Duma, sora Ana, domnul profesor George Demian și preoții spirituali ai școlii: pr. Alexandru Fiț, pr. Remus Mârșu și pr. Traian Dobrată, fiind susținuți de prezența doamnei director prof. Antonia Nica și a doamnei director adjunct prof. Rodica Mureșan. 

Cu Rozarul în mâini și cu ochii spre imaginea Preacuratei Fecioare Maria, glasurile cristaline au înălțat spre Dumnezeu, cu inimi curate și sincere cea mai duioasă rugăciune lăsată omenirii de însăși Arhanghelul Gavril, adresată Maicii lui Domnului. Catedrala „Sfântul Nicolae” și Biserica „Sfântul Gheorghe” au fost printre cele mai alese Bazilici din lume în care s-au înălțat, în ziua de 18 octombrie, rugăciuni la intențiile propuse în cadrul acțiunii mondiale de rugăciune, adăugând în acest an și o intenție de rugăciune pentru toți cei afectați de pandemie. Pentru mai bine de o oră, cât a durat rugăciunea, elevii au fost un cuget și o inimă bătând la unison cu întreg mapamondul, transformând ziua de 18 octombrie într-o sărbătoare a Cerului și a Pământului.

Fie ca această experiență să contamineze, să aprindă multe inimi și să genereze o Biserica vie, o Biserică aplecată spre omenirea marcată de suferință.

Prezența Preasfințitului nostru Părinte, Virgil Bercea, Episcop de Oradea Mare, în mijlocul copiilor a fost semnul vizibil al comuniunii dintre Cer și Pământ în această zi unică și deosebită trăită de „misionarii” școlii noastre.

Prezența pr. Anton Cioba, directorul eparhial al OMP, la rugăciune alături de elevi a constituit un plus de însuflețire în ceea ce privește sensul comuniunii între creștinii misionari. Copiii au fost receptivi la explicațiile părintelui referitoare la Rozarul Misionarului, semnificația fiecărei culori a decadelor acestui Rozar, prezentat și oferit de către părintele. 

La sfârșitul rugăciunii, elevii și copiii de la grădiniță au primit câte un Rozar, oferit din partea Preasfințitului Părinte, Virgil Bercea, pe care cu multă bucurie și respect l-au purtat la piept.

 

Autor: Pr. Fiț Alexandru