Selectează o Pagină

Ziua de 1 Decembrie este una plină de încărcătură istorică pentru românii de pretutindeni. Este Ziua Naţională a României.

Așadar, elevii Liceului Greco-Catolic ,,Iuliu Maniu” Oradea, atât clasele primare, gimnaziale cât și cele de liceu și-au propus să ne dea o lecție de istorie și de patriotism. Aceștia și-au propus să sărbătorească această zi importantă cu multă creativitate prin diferite activități memorabile care cu siguranță lasă amprentă în inimile tuturor.

Iată câteva dovezi ale unor adevărați românași:

,,1 Decembrie e o ocazia foarte bună pentru a le vorbi copiilor despre românii care au contribuit la realizarea unirii.

Elevii clasei a III-a C au urmărit un filmuleț care explica, pe înțelesul lor, ce semnifică Ziua Națională a României, oferind totodată un bun prilej de a afla detalii despre istoria țării.

Nu au lipsit cântecele patriotice care au însuflețit sărbătoarea clasei. La finalul zilei, au confecționat semne de carte cu motive tradiționale. Curiozitatea și bucurie i-au însoțit de-a lungul întregii zile.”

 

Doamna profesoară Mihaela Olău și Iulia Tănescu, alături de elevul Rareș Bâte dar și alți elevi, s-au gândit ca de Ziua tuturor românilor să continue în spiritul anilor trecuți, când au evocat evenimentele și personalitățile Marii Uniri prin joc.

 ,,Anul acesta ne-am propus o serie de patru puzzle-uri cu: Regele Ferdinand I, Regina Maria, Iuliu Maniu și Ion I. C. Brătianu!

 

Clasa I ,,B” s-a pregătit de sărbătoare, punându-și straie noi, reușind să evoce acest moment prin creativitate și un colt de istorie , realizat în clasă, un omagiu adus Unirii.

 

Clasa a III-a ,,B”: ,, Am intitulat activitatea – De ce sa fiu mândru că sunt român? –. Copiii au luat cunoștință cu oameni  faimoși și locuri deosebite din România,  apoi au pictat motive de ceramică de la Horezu, Corund și Cucuteni. Vom continua sărbătoarea în 2 decembrie când avem 500 de zile de școală pe care le vom sărbători românește.”

 

Clasele a II-a A și a III-a A au descoperit azi ,,Ansamblul folcloric Crișana”, într-un spectacol, pe scena Filarmonicii de Stat Oradea, care le-a prezentat tradiții și obiceiuri folclorice din zona Bihorului , dar și din cea a Bucovinei. Copiii au descoperit costumul popular din aceste zone, jocul și cântecul popular de aici. Au dovedit astfel că doresc să cunoască  tradițiile locale și naționale și astfel să-și   cinstească țara și înaintașii.

La centrul de arte si-au dovedit priceperea, redând motive populare românești prin cusături pe etamina și prin decorarea costumului popular românesc.

Elevii clasei a V-a ,,C”, alături de doamna profesoară Ioana Sarca au comemorat această zi importantă printr-un traseu istoric, prin Piața Unirii la statuia Regelui Ferdinnand I și pe la Catedrala Sfântul Nicolae la statuia lui ,,Iuliu Maniu”, purtând cu mândrie steagul românesc, icoana Maicii Sfinte și un banner care să le rămână urmașilor, drept izvor istoric.

În preajma zilei de 1 Decembrie fiecare român  sau cetăţean al României care simte ceva pentru ţara aceasta minunată se pregăteşte într-un fel sau altul pentru sărbătoare. ,,Noi, copiii clasei a IV-a A, sub îndrumarea doamnelor învăţătoare Popa Nicoleta şi Filimon Flavia,  ne-am decorat clasa cu pricepere şi îndemânare, lucrând ca o adevărată echipă.

La centrul de Arte am dat viaţă unor linguri de lemn pe care le-am personalizat şi îmbrăcat în frumoase costume populare.

La mulţi ani, România!

La mulţi ani, românaşi şi româncuţe!”

Clasele a IV-a ,,B”, a II-a ,,C” și Pregătitoare ,,A” au încununat acest moment istoric cu cântece patriotice aduse cu multă dăruire în amintirea celor datorită cărora astăzi toți românii de pretutindeni sunt uniți. Urarea lor a fost:

,,Trăiască România dodoloață!”

Autor: prof. Monika Gaspar