Selectează o Pagină

Joi, 2 decembrie 2021, elevii clasei a III-a B Step by Step, de la Liceul Greco- Catolic „Iuliu Maniu” au sărbătorit 500 de zile de școală.

Element specific alternativei educaționale Step by Step, numărarea zilelor de școală și sărbătorirea acestora la fiecare sută împlinită reprezintă o ocazie de a ne bucura împreună de succesele adunate până în acest moment. E un prilej de reflecție, de concentrare pe valorile umane pe care le promovează școala noastră și principiile alternativei: familia, partener în educație, egalitatea de șanse, prietenia, întrajutorarea, apartenența la comunitate, generozitatea, responsabilitatea.

Anul acesta am unit două sărbători: Ziua Națională și împlinirea celor 500 de zile de școală și am numit evenimentul „România mea la 500 de zile de școală”.

Copiii și-au pregătit colecțiile și au adaptat prezentarea lor la semnificația zilei de 1 Decembrie. Au purtat cu mândrie ia sau chiar costume naționale, papion sau brâu în culorile drapelului, sau căciula de miel de la bunicul. Colecțiile au fost impresionante: de la Coloana infinitului din piese Lego, la colajul cu harta României din 500 de inimioare colorate reprezentând relieful țării noastre. Printre colecții s-au regăsit: coronița din crenguțe de brad cu 500 de decorațiuni mici, tablouri cu nasturi, clasoare cu 500 de timbre românești, copacul visurilor din spatule și floricele, drapelul României din 500 de boabe de porumb, mănuși de iarnă din boabe de cafea,

traista românească cusută cu 500 de fundițe, castelul Peleș -puzzle din 500 de piese, căsuțe din bețișoare, un brăduț împodobit cu 500 de năsturei, vrejul fermecat de fasole din 500 de bănuți. 

 Activitățile zilei au fost diferite și festive, la rândul lor. Mesajul de dimineață a vizat numărul 500 din diferite perspective, apoi evenimente importante care s-au întâmplat acum 500 de ani: Scrisoarea lui Neacșu din Câmpulung, din 1521, primul document păstrat scris în limba română și domnia însemnată a lui Neagoe Basarab, domnitor al Țării Românești până în 1521.

La centrul de citire s-a studiat textul „Poveste despre Unire”, după Petru Demetru Popescu, la scriere copiii au compus o scrisoare pentru președintele României, la matematică au făcut diferite exerciții practice, precum cântărirea a 500 de grame de fasole, numărarea a 500 de picături de apă pentru a verifica o ipoteză dată. La științe, sarcinile de lucru au vizat o călătorie în timp în trecut, acum 500 de ani și în viitor, peste 500 de ani. La centrul de arte am realizat un panou festiv cu titlul: „Sunt important pentru țara mea”, pe care copiii au conturat harta României, și-au lăsat amprenta palmei pe hartă, au pictat simboluri românești: ulcele din lut, covoare țărănești, traiste, copii îmbrăcați în costume populare. 

Ziua s-a încheiat cu o masă cu bucate românești, pregătite cu dragoste de către mămici și bunici.

Prezentarea colecțiilor, mâncarea gustoasă, decorul clasei, munca și voia bună, toate acestea au făcut ca ziua de 2 decembrie să fie pentru noi o dublă sărbătoare foarte reușită. Felicităm copiii și părinții și le dorim cât mai multe sute de zile de școală rodnice!

 

Întocmit: prof. Maria Brisc, prof. Luminița Abrudan