“Dacă unu și cu unu/ Nu mai vor să facă doi,/ Eminescu este chipul/ Infinitului din noi…
Într-o lume relativă/ Mai avem un nume sfânt,/ Eminescu-i România / Tăinuită în cuvânt”…

 

În data de 15 ianuarie 2022, zi cu dublă semnificație, Ziua Culturii Naționale și 172 ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu, am sărbătorit, la Liceul Greco-Catolic ,,Iuliu Maniu”, geniul poeziei românești.

Deoarece conștientizăm zilnic faptul că societatea românească trece printr-o reală criză de recunoaștere a adevăratelor valori, profesorii din școala noastră s-au simțit datori să aducă, în fața elevilor și prin intermediul acestora, un sincer omagiu unui om demn, inteligent, creativ și capabil să înfrunte, cu mijloace intelectuale, presiunile la care societatea l-a supus.

 Îmi place să cred că iarna în care a venit pe lume cel ce avea să fie numit peste ani, și pe bună dreptate, „Luceafărul poeziei românești”, a fost o iarnă frumoasă, strălucitoare, în care steluțele argintii și pufoase, lacrimile înghețate ale cerului, s-au așternut alene peste munții ca niște uriași adormiți sub omăt, peste casele pierdute sub „clăbucii albi de fum”, apăsate de căciuli grele de nea. Sufletul lui a fost frumos, curat și zbuciumat asemeni anotimpului din care a venit și poate de aceea, în urmă-i au rămas versuri nemuritoare în care a cântat, ca nimeni altul, natura îngemănată cu iubirea, dar și zbuciumul epocii sale.

Deși eram la finalul semestrului I, am ținut ca împreună cu elevii noștri să sărbătorim poetul nepereche printr-un moment special. Cu sufletul încărcat de emoție, ne-am reamintit nemuritoarele versuri în care poetul a cântat natura, iubirea, condiția omului în societatea acelor vremuri…, am fredonat romanțele, lăsându-ne vrăjiți de blândețea melodiilor. Ne-am amintit, astfel, cât de dor ne-a fost de Eminescu… cât de dor ne-a fost de noi… În versurile lui ne-am regăsit profunzimea sentimentelor în toată varietatea lor…

La activitățile online desfășurate cu această ocazie au luat parte elevii din clasele IX-XI ai Liceului Greco-Catolic ,,Iuliu Maniu”, îndrumați de doamna director Nica Antonia, doamna director adjunct Mureșan Rodica și de doamnele profesoare de limba și literatura română: Haș Emilia, Danciu Monica, Sarca Ioana şi Bocor Camelia. Un buchet de poezii eminesciene, recitate de elevi ai claselor a IX-a A (Pop Cohuț Zena), a IX-a B (Dan Alexia și Dărăban Alexandra), a X-a A (Vasadi Ioana), a X-a B (Moș Miruna și Igret Sergiu) și a XI-a B (Tule Nicole) ne-au transpus în universul creației eminesciene, făcându-ne să ne bucurăm  de faptul că, deși au trecut 172 de ani de la nașterea sa, poezia Domnului Eminescu a rămas nemuritoare. Elevii cu dragoste și dor de Luceafăr l-au recitat, l-au audiat și preaslăvit asemeni lui Adrian Păunescu, în ,,Dor de Eminescu”, precum Grigore Vieru și genialii Doina și Ion Aldea Teodorovici în imnul lor – ,,Eminescu”… Pe un fundal muzical adecvat (,,Sonata lunii” de Ludwig van Beethoven), temele și motivele creației eminesciene au fost evidențiate în poeziile: ,,Atât de fragedă”, ,,Nu mă-nțelegi”, ,,Melancolie”, ,,Floare albastră”, ,,Pe lângă plopii fără soț”, ,,Ce e amorul?”. Elevii din clasa a VII-a C (Bob Stanciu Alexandra, Lingurar Antonia, Moldovan Giulia) și din clasa a IX-a A (Pop-Cohuț Zena) au realizat desene inspirate din poeziile lui Eminescu și au transcris câteva dintre scrisorile de dragoste ale poetului, adresate Veronicăi Micle, pe care, mai apoi, le-au așezat pe zăpada imaculată, semn al purității și profunzimii sentimentelor transmise. Realizatorul materialului transmis online a fost elevul Pop Bogdan, din clasa a V-a B.

Noi, cadrele didactice și elevii noștri concluzionăm, după această experiență, că, iubind poezia, putem intra în ea ca într-un templu, pentru a ne închina frumosului şi ieșim mai sensibili, mai motivați și mai deschişi. Toți conștientizăm cât de important este să ne apreciem valorile, să le omagiem cu fiecare ocazie, chiar și în contextual actual, și să le mulțumim pentru tot ce ne-au lăsat moștenire.  Pentru tot ce s-a rostit în versuri și s-a cuibărit în suflete, ,,Eminescu să ne judece!”.

 

 Prof. Bocor Camelia

Ne puteți urmări și pe FACEBOOK