Selectează o Pagină

Fundația Comunitară a lansat programul Plantropolis susținut de Russmedia România, cu sprijinul VPK Packaging Salonta și Asociația Grund Comunity.

Liceul Greco-Catolic ,,Iuliu Maniu” Oradea a aplicat în cadrul programului Plantropolis, cu proiectul ,,Step by Step pentru o comoară verde”, primind o finațare de 8500 de Ron, implicând în proiect 40 de cadre didactice, 30 de la învățământul primar și 10 de la învățământul preșcolar, respectiv 15 clase primare și 5 grupe de grădiniță, 401 de școlari și 100 de preșcolari.

Pornind de la premiza:

,,Dacă dorim să continuăm a trăi pe această planetă, este nevoie de o schimbare de atitudine”, Albert Einstein

Coordonatoarele proiectului ,,Step by Step pentru o comoară verde”, prof. înv. primar Pintea Adriana și Gaspar  Monika, alături de echipa de proiect, sub ferma îndrumare a doamnei director Nica Antonia și doamnei director adjunct Mureșan Rodica, susținuți de Asociația Pas cu Pas, de S.C Trattoria Seminarii SRL  și nu în ultimul rând de Episcopia Greco-Catolică și Seminarul Teologic Greco-Catolic ,,Vasile, Grigore și Ioan”, ne-am propus să creștem nivelul de informatizare și conștientizare a elevilor, și nu doar, cu privire la problematica trierii selective și reciclării deșeurilor, prin realizarea unei  mini grădini urbane, așezând bacuri de permacultură în cele patru locații ale Liceului Greco-Catolic ,,Iuliu Maniu” Oradea.

Promovarea educației ecologice, în comunitate, și dezvoltarea spiritului ecologic a viitoarelor generații este foarte importantă pentru noi, așadar finanțarea de 8500 de ron a proiectului ,,Step by Step pentru o comoară verde” care se desfășoară pe perioada 31 decembrie 2021 -31 august 2022, ne permite atingerea obiectivelor prin cele șapte etape propuse pe parcursul derulării proiectului:

,,Smart City”, ,, Micii meșteri tâmplari”, ,,Grădina noastră…casa noastră”, ,,Micul gospodar”, ,,Pilda semănătorului”, ,,Recolta” și ,,Târgul de produse BIO”.

Proiectul a ajuns ,până în momentul de față, la prima etapă, cea de implementare a jocului de societate ,,SMART CITY”, dezvoltat de VPK Packaging Salonta, joc prin care comunitatea Liceului Greco-Catolic ,,Iuliu Maniu”, va înțelege mai ușor necesitatea trierii deșeurilor în cât mai multe fracții, și apoi reciclarea lor.

Doamna Adelina Morar, responsabil Junior Marketing, de la VPK Packaging Salonta va implementa strategiile jocului la clasa a IV-a ,,C”, și clasa a III-a ,,C”, sub îndrumarea doamnelor învățătoare Haidu Anca, Jurj Maria, Tirb Denisa și Sabău Laura. Fiecare clasă va primi câte 5 jocuri pentru a se putea juca la 5 centre de activitate, conform specificului Alternativei Educaționale Step by Step.

La grupele de grădiniță, această primă etapă de învățare a trierii selective a deșeurilor va fi susținută de doamna director a Asociației Grund Comunity, Dóra Aczél.

Pentru realizarea unei mini grădini urbane ne-am propus ca în cele 10 bacuri de permacultură să plantăm: legume/zarzavaturi, flori, mirodenii și plante medicinale, acestea oferindu-ne prilejul de a învăța cât mai multe informații despre natură și secretele ei.

Menționăm că Plantropolis este finanțat de Russmedia România, cu sprijinul VPK Packaging Salonta, Asociația Grund Comunity și implementat local de Fundația Comunitară Oradea.

 

Urmărește articolul și aici

 

 Autor,

 Prof. înv. primar Gaspar Eva Monika și Pintea Adriana