Selectează o Pagină

„Lagărele și închisorile pot închide oameni și-i ucide, dar nu pot închide și nici ucide ideile care circulă, oricâte piedici le-ai pune. Teroarea înspăimântă omul, dar nu sugrumă ideea, care biruie întotdeauna când este sprijinită de lege, de libertate  și de morală. Ce înseamnă viața mea sau cea a 50-60.000 de oameni sacrificați în felul acesta, dacă este vorba ca prin jertfele vieților noastre să nască o Românie Mare, liberă și neatârnată? Pe mine nu mă îngrozește nici lagărul, nici moartea și am încredere deplină în soarta bună pe viitor a României.”

Iuliu Maniu, 8 aprilie 1947

 

Comemorarea personalității lui Iuliu Maniu este pentru noi, an de an, în 5 februarie, prilej de a ne reaminti  și de a pune laolaltă gânduri, valori culturale și morale.

Ne amintim cine suntem! Un neam în mijlocul căruia s-au ivit oameni de o modestie impresionantă și de o mare valoare intelectuală. Moralitatea, dreptatea, credința, măsura, echilibrul, stăpânirea de sine, susținerea principiilor democrației întregesc portretul principalului artizan al Unirii.

Iuliu Maniu a fost vocea românilor din Transilvania, ca membru în comitetul de conducere al Partidului Național Român și ca deputat în Parlamentul de la Budapesta „unde s-a remarcat prin tonul calm, politicos, dar și prin ungureasca admirabilă”,  „fiind spirit călăuzitor al frământării” înaintașilor noștri, pregătind Unirea Transilvaniei cu Vechiul Regat. În cuvântarea pe care a ținut-o cu ocazia Adunării naționale de la Alba Iulia, Maniu a spus:

„Privim în înfăptuirea unității noastre naționale ca la un triumf al libertății românești”.

După Unire, Iuliu Maniu a fost președinte al Partidului Național Țărănesc, poziție din care va ocupa și funcția de prim-ministr

Ca om politic s-a remarcat printr-un patriotism liberal, apărător al democrației, legalist, critic al naționalismului etnocentric, al șovinismului și antisemitismului, opunându-se deportării evreilor, loial regelui Mihai.

Dezamăgit de situația țării după 1944, anticomunist visceral, conștient de primejdia în care se afla după câștigarea alegerilor din noiembrie 1946, spune:

„…singurul lucru ce pot să-l fac pentru națiunea mea este să le dau demnitatea că nu s-au lăsat ocupați de comuniști de bună voie…”

În 1947 este arestat, judecat și condamnat la închisoare pe viață. A fost trimis la penitenciarul din Galați, apoi în 1951 a fost  transferat  la Sighet.

Iuliu Maniu s-a stins din viață la 5 februarie 1953 la Sighet, în vârstă de 80 de ani,  înfometat și înghețat, fără  asistență medicală, spovedit prin ușa celulei de către Preasfințitul Alexandru Todea, deținut și el, trimis să măture închisoarea. Corpul său a fost aruncat într-o groapă din Cimitirul Săracilor, de la marginea orașului Sighet.

De fiecare dată  încercăm emoții împreună cu elevii noștri, mici și mari, care îl descoperă pe Iuliu Maniu, conform vârstei și puterii de înțelegere.

Astăzi, am așezat începutul zilei sub semnul comemorării părintelui nostru spiritual, în fiecare clasă desfășurându-se activități variate.  Am împărtășit apoi unii altora  gândurile noastre exprimate în cuvinte, în culoare sau în muzică.

Albinuțele, buburuzele, licuricii, fluturașii grupelor de grădiniță și elevii claselor primare, alături de doamnele educatoare și învățătoare, și-au exprimat admirația față de personalitatea lui Maniu prin desene, puzzle, mesaje, afișe sau discuții pe marginea materialelor video sau a prezentărilor.

Chiar dacă clasele de gimnaziu și de liceu au desfășurat activitățile on-line, personalitatea, principiile și valorile lăsate moștenire de Omul Maniu emoționează și educă dincolo de ecrane și distanțe. Elevii, susținuți de diriginți și profesori, au întocmit proiecte, prezentări, portrete, mărturii, mesaje, film educativ sau au avut invitați speciali precum părintele Cristian Borz din Bădăcin.

Parafrazându-l pe Grigore Alexandrescu, ne înclinăm în fața Marelui Maniu, ca odinioară poetul în fața umbrei lui Mircea cel Bătrân:

” Sărutare, umbră sfântă! Primește-nchinăciune

De la fiii României care tu o ai cinstit.”,

promițând să ținem aprinsă lumina acestui popor, sub călăuzirea ocrotitoare a marilor patrioți ce s-au ivit mereu pe aceste pământuri binecuvântate.

Prof. Mihaela Danciu

Prof. Mihaela Olău

Prof. Ioana Ciupleu

__________________________ 

Întreg colectivul de profesori, fiecare, acolo unde s-a aflat, la școală sau în mediul online, a marcat într-un fel sau altul, alături de copiii și tinerii noștri, acest moment important din viața școlii noastre dar și pentru întrega societate românească.

După cum se poate vedea în fotografiile din atașament, pe parcursul acestei săptămâni de școală, activitățile au fost numeroase, educative și interesante.

În ziua de sâmbătă, conducerea școlii, un grup de cadre didactice și elevi din Consiliul elevilor au fost prezenți la Parastasul celebrat la statuia lui Iuliu Maniu, de lângă Catedrala Sfântul Nicolae din Oradea, moment organizat de către Episcopia Greco-Catolică, în cadrul Adunării Eparhiale. 

Să îi fie memoria binecuvântată!

__________________________

 

 

Pentru mai multe detalii despre activitatea clasei a II-a A apasă aici