Selectează o Pagină

Dintotdeauna activitățile desfășurate în școala noastră, la inițiativa sau în colaborare cu doamna bibliotecar, Carmen Popa,  stau sub semnul bucuriei și al emoției, al creativității și al imaginației debordante.

De această dată, la inițiativa doamnei bibliotecar, elevii clasei a X-a B au ascultat  „cuvintele de învățătură” spuse, cu atâta modestie, dăruire și crez profund, de către poetul Ioan Moldovan, laureat al  Premiul pentru Poezie al Uniunii Scriitorilor din România, ediţia 2020, pentru volumul „Multe ar mai fi de spus”.

Dincolo de explicația academică a  sensului cuvintelor care ne îmbogățesc sufletul- a citi și lectură– domnia sa,  răbdător, înţelept şi convingător, le-a împărtășit liceenilor  credința sa  că unul dintre cele mai  frumoase daruri pe care le avem este magia  lecturii și a cunoașterii atâtor personaje și universuri, pe care le pot  descoperi  citind. 

Cu siguranță, despre frumusețea lecturii, „Multe ar mai fi de spus”, iar  poetul Ioan Moldovan  i-a învățat pe tinerii noștri că rolul unei cărți frumoase este de a oferi noi informații, dar, mai presus, de a-i transporta, de a le permite să se  piardă în lumea ei. Prin carte, pot descoperi emoția, pot trăi alături de personaje aventurile și experiențele  prin care acestea trec, sentimentele lor – iubire, tristețe, bucurie, dezamăgire, exaltare. Grație lecturii, pot înțelege mult mai bine viața,  complexitatea sufletului uman,  descoperă noi lumi, își  dezvoltă imaginația și propriile  principii, își  îmbunătățesc gândirea, și, cel mai important, învață să comunice,  să  înțeleagă, dincolo de posibilitățile oferite de realitate. 

Acest  moment organizat în biblioteca  liceului nostru ne-a fermecat  prin bogăția de idei, prin valorile descoperite, prin interesul și profesionalismul unui spirit ”subtil şi cultivat, agreând umorul, jocurile inteligenţei şi chiar jocurile de cuvinte”, așa cum îl apreciază  criticul Dan Cristea pe poetul Ioan Moldovan.

 

Prof. Emilia Haș