Selectează o Pagină

Educația nu este pregătirea pentru viață, educația este viața însăși.”

John Dewey

 

Se spune că noi profesorii suntem actori, jucăm mai multe piese în fiecare zi, de cele mai multe ori avem și măști care să ajute pe parcurs! Dar ce se întâmplă când fețele sunt acoperite la propriu cu măști, când comunicarea atât de importantă folosește doar jumătate din arsenalul ei, când zâmbetul se vede doar în colțul ochilor?

Oare copiii nu sunt la rândul lor actori? Odată intrați pe poarta școlii se învăluie în atitudinea considerată de ei conformă cu statutul de elev, lăsându-ne să vedem doar fărâme din adevărata lor personalitate.

Educația înseamnă cunoaștere, nu doar în sensul limitativ a transmite cunoștințe, ci de cunoaștere a sufletelor, a da ajutor, a îndrepta, a susține, a încuraja, a asculta, a iubi! Munca noastră este complexă și completă, pe multe planuri, este o muncă în pași mici, zilnică, este o muncă de echipă, o continuă comunicare între toți cei implicați!

Perioada ultimilor doi ani ne-a vitregit mijloacele și ne-a pus piedici. Probabil nu am reușit în toate, deși am încercat, astfel considerăm ca fiind  necesare unele recuperări.

O astfel de recuperare s-a desfășurat în zilele de 13-14 aprilie, cu două zile înainte de vacanța de Paști, când elevii școlii noastre, însoțiți de cadrele didactice, au participat la diverse activități în diverse locații, primul criteriu luat în considerare fiind dorințele copiilor. Doamna director Antonia Nica ne-a încurajat și recomandat să echilibrăm activitățile educative sau culturale cu cele de socializare, de care copiii noștri au dus lipsă în acești ultimi doi ani.

Grupele de grădiniță au participat la ateliere de creație artistico-plastică, au desfășurat activități de educație pentru sănătate cu doamna asistentă, activități de educație ecologică, vizite la biserică dar și multe jocuri și activități distractive în parc.

La clasele primare doamnele învățătoare au adaptat activitățile în funcție de vârstă, clasele mici au vizitat grădina zoologică, s-au plimbat cu trenul iepurașului, au avut jocuri de socializare cu clasele mai mari, au confecționat decorațiuni de Paști, au citit povești, au observat împrejurimile, au fost în vizită la Apele române sau la Comuniteca, au învățat cum să se comporte la restaurant, au fost la muzeu, au desfășurat activități de ecologizare în pădurea Cihei, au fost pentru câteva ore cofetari sau au pășit pe urmele generalului Traian Moșoiu. Cei mai măricei au pătruns în istoria orașului nostru vizitând obiectivele baroc sau art nouveau, au aflat noi tradiții de Paști în moduri inedite sau au vizitat peșterile Meziad și Mina Farcu. Cu toții s-au pregătit pentru sărbătorile pascale îndrumați de doamnele învățătoare și preoții spirituali. De asemenea au confecționat decorațiuni pentru Târgul de Paști organizat joi 14 aprilie, banii obținuți fiind parte a proiectului Din inimi de copii desfășurat de clasele primare pentru ajutoarea familiilor refugiate din Ucraina în orașul nostru.

Gimnaziștii au îmbinat activitățile recreative cu activități de educație juridică sau de dezvoltare a inteligenței emoționale, au vizitat Muzeul Memorial Iosif Vulcan unde au participat la atelierul dedicat sărbătorilor pascale, au vizitat obiective art nouveau din orașul nostru, au jucat jocuri de strategie și echipă la Lazer Star Arena, și-au depășit limitele în parcul de aventură sau au descoperit noi pasiuni precum echitația. Au fost în parc, la film, au pășit pe tărâmul gastronomiei japoneze sau au împărțit cu poftă o pizza, după multă joacă!

Liceenii interesați de viitor au vizitat facultăți ale Universității din Oradea, au vizitat Clujul, au practic sportul pădurii învățând să se orienteze pe un teren necunoscut utilizând doar harta și busola sau au descoperit cu ochi de liceeni muzeele orașului nostru.

Catedra de religie împreună cu preoții spirituali au propus elevilor din clasele V-XII, prin rotație, câte o zi de pregătire spirituală pentru trăirea corespunzătoare a Sărbătorii Învierii Domnului cu tema „Căutați Împărăția lui Dumnezeu și dreptatea Lui și toate celelalte vi se vor adăuga vouă(Matei 6,33). Astfel, în intervalul orar 9-13, elevii s-au bucurat de Sfânta Liturghie, cântec, meditație, joc, prânz împreună oferit de școală dar și de vizita PS Virgil însoțit de doamna director, întotdeauna plin de viață, cu zâmbetul larg în mijlocul copiilor noștri.

Două zile pline de soare, bucurie, zâmbete și iubire! Mulțumim tuturor de la mic la mare, dar mai ales Divinității pentru tot ce avem!

Sărbători cu lumină!

 

Autor:

Consilier educativ, prof. Olău Mihaela

Fotografii:

Colajul este realizat de către prof. Emanuela Țiț din fotografiile făcute de către dl. Eugen Ivuț și participanții la activități.