Selectează o Pagină

„Citius, Altius, Fortius” şi „Ora et Labora”: acestea au fost cele două maxime cu care P.S.S. Iosif Păuleţ începea discursul său, în faţa a aproximativ 150 de elevi, la deschiderea oficială a Olimpiadei de Religie, Cultele Romano Catolic-limba română și Greco-Catolic, clasele V-XII, Colegii/Licee teologice catolice și greco-catolice, clasele IX-XII, de la Iaşi, care a avut loc în perioada 27.04.2022-01.05.2022.

Dar aventura elevilor noştri nu a început aici. Timp de mai multe săptămâni aceştia s-au pregătit în mod intens pentru probele şi provocările pe care aveau să le întâmpine. Coordonaţi de profesorii lor, sr. Bot Alina, pr. Duma Ovidiu şi Demian George, aceştia au pornit pe un drum al aprofundării temelor teologice şi a misterelor divine, drum care şi-a găsit apogeul atât la faza judeţeană pentru unii, iar pentru alţii la etapa naţională.

Experienţa a debutat cu un drum obositor de 12 ore, unde, acompaniaţi de prof. Varna Cristian în calitate de profesor însoţitor, de prof. Bot Alina şi prof. Demian George în calitate de membri ai Comisiei Centrale, elevii noştri au valorificat bucuria călătoriei prin jocuri, cântece, poveşti, glume, împărtăşind emoţii, cunoştinţe, talent oratoric.

Deschiderea concursului a stat sub semnul frumosului datorită unui moment artistic asigurat de către Schola Cantorum a Institutului Teologic Romano-Catolic din Iaşi, dar şi sub semnul solemnităţii, dat de discursurile autorităţilor ecleziale (P.S.S. Iosif Păuleţ, episcop de Iaşi şi pr. dr. Ştefan Lupu, rector al Institutului Teologic şi preşedinte al Comisiei Centrale a Olimpiadei), ale celor locale (dl. Cojocariu Bogdan, prefectul jufrţului şi dl. Alexe Costel, preşedintele Consiliului Judeţean) şi, nu în ultimul rând, de cele ale reprezentanţilor Ministerului Educaţiei (dl. Moşoiu Romeo, secretar de stat, dna. Antoci Luciana, inspector şcolar general şi dna Mănoiu Denisa Elena, inspector şcolar pe disciplina Religie şi totodată preşedinte executiv al Comisiei Centrale a Olimpiadei). Acest moment oficial de deschidere şi-a găsit împlinirea în Sfânta Liturghie, celebrată în Catedrala „Sfânta Fecioară Maria, Regină”, unde toţi participanţii au încredinţat activităţile lor din aceste zile patronajului Spiritului Sfânt şi al Sfintei Fecioarei Maria.

Probei scrise propriu-zise i-a fost dedicată dimineaţa zilei de joi, 28.04.2022, când emoţiile şi-au spus cuvântul. Abordarea metodică a subiectelor, maturitatea interpretării textelor biblice şi teologice, talentul literar au făcut ca rezultatele obţinute să fie atât cele dorite de elevi, cât şi de profesori.
Iaşiul lui Alecsandri, Eminescu, Creangă s-a lăsat descoperit curiozităţii şi certificării cunoştinţelor de cultură generală despre capitala istorică a Moldovei, atât a elevilor şi profesorilor însoţitori, cât şi a profesorilor din Comisia Centrală. Impresionantul Parc Copou, teiul lui Eminescu, grădina botanică, vizitate de elevi, dar şi Aleea Paşilor Pierduţi, Biblioteca Universităţii vizitate de Comisia Centrală, în cadrul unui tur ghidat asigurat de organizatori, au fost câteva din obiectivele care i-au făcut să îndrăgească acest oraş şi să confirme titlul de capitală culturală europeană acordat acestuia în anul 2021. Ziua s-a încheiat cu o cină festivă organizată la vestitul restaurant „La Castel”, unde elevii şi profesorii însoţitori au avut parte de mâncare bună, un moment de magie, muzică şi dans.

Ziua de vineri ne-a adus noi surprize: o vizită a Iaşiului cultural încununată de vizitarea Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri”, dar şi emisiunea „Sub semnul crucii” de la Apollonia TV, moderată de pr. Roca Felix, la care au fost invitaţi participanţi la olimpiada din acest an, printre care şi eleva noastră din clasa a XII-a, Cristina Borz. Momentul mult aşteptat al acestei zile a fost afişarea clasamentului care a certificat munca şi inspiraţia elevilor. De asemenea, faptul că au existat doar două contestaţii finalizate certifică profesionalismul şi competenţa profesorilor evaluatori din cadrul Comisiei Centrale a Olimpiadei. Seara s-a încheiat pentru elevi, printr-un moment cultural recreativ pregătit de către seminariştii Institutului Teologic din Iaşi, iar pentru profesorii Comisiei Centrale printr-o cină festivă organizată la restaurantul panoramic din cadrul hotelului „Unirea” din Iaşi.

Ziua de sâmbătă a fost o zi specială, plină de emoţii şi bucurii, datorită festivităţii de premiere în cadrul căreia şcoala noastră s-a remarcat cu patru premii: două Premii II pentru elevii Pop-Cohuţ Zena (clasa a IX-a, profil Teologie – Engleză intensiv) şi Zsoldos Şerban (clasa a X-a, profil Teologie – Engleză intensiv) şi două Premii Speciale pentru elevele Roman Mariagrazia (clasa a VII-a) şi Borz Cristina (clasa a XII-a, profil Teologie – Engleză intensiv).

Dorim să mulţumim pe acestă cale tuturor persoanelor implicate: elevi, părinţi, profesori, organizatori şi tuturor persoanelor care au făcut în aşa fel încât această olimpiadă să fie una de neuitat. O mulţumire specială i se cuvine episcopului nostru, P.S.S. Bercea Virgil, care ne susţine şi ne însoţeşte mereu cu rugăciunile şi cu binecuvântarea sa.

La sfârşitul unei experienţe inedite dorim să împărtăşim cu dumneavoastră impresii ale elevilor participanţi la acest moment deosebit, dar şi a profesorului însoţitor:

„Pentru mine olimpiada a însemnat mai mult decât o competiție. A însemnat experiențe frumoase, amintiri, prietenie. Sprijinul profesorilor noștri a fost în fiecare zi compensat cu bucuria de a petrece timp împreună. Vizitarea orașului Iași a fost o experiență de neuitat, iar amintirile pe care le-am făcut alături de colegii mei sunt amintiri pe care le voi ţine mereu aproape de inima mea.” (Tule Nicole, clasa a XI-a, profil Matematică – Informatică)

„Participarea la Olimpiada Națională de Religie m-a făcut să mă simt catolică atât din punct de vedere religios, cât și al universalităţii Bisericii. Religia, pentru mine, înseamnă Dumnezeu, iar Dumnezeu înseamnă tot ceea ce e frumos. A fost prima dată când am participat la Olimpiada de nivel național, căpătând cea mai frumoasă experienţă și totodată creându-mi un precedent suficient de puternic pentru a-mi dori să particip și cu alte ocazii și la alte diverse competiţii.” (Roman Mariagrazia, clasa a VII-a)

„Liniștea sufletească, iubirea și prietenia sunt cuvintele care pot descrie cel mai bine această experiență de neuitat. Faza națională a Olimpiadei de Religie Catolică din acest an a reprezentat o oportunitate unică atât pentru propria dezvoltare intelectuală, cât și spirituală, reușind în același timp să leg, chiar să consolidez, frumoase și speciale relații de prietenie.” (Faur Andreea, clasa a XI-a, profil Teologie – Engleză intensiv)

„Olimpiada Naţională de Religie a fost o experienţă de neuitat, prin care am cunoscut oameni noi, am vizitat locuri minunate şi am avut parte de momente frumoase datorită bunei organizări a acesteia.” (Pop-Cohuţ Zena, clasa a IX-a, profil Teologie – Engleză intensiv)

„Experienţa la Olimpiada de Religie a fost una foarte frumoasă. Am întâlnit mulţi oameni minunaţi, alături de care am petrecut timp de calitate. Împreună am vizitat Iaşiul şi ne-am distrat pe cinste.” (Hebriştean Daria, clasa a X-a, profil Matematică – Informatică)

„Zilele petrecute la Olimpiada Națională de Religie au constituit pentru mine o experiență unică și deosebit de frumoasă. Totul a fost minunat, de la seminariștii Institutului Teologic Romano-Catolic Sf. Iosif care ne-au găzduit și au organizat activități de neuitat, până la superbul Iași.
Religia m-a pasionat încă din clasele primare și, în ciuda percepțiilor unora, consider că este deosebit de important ca orice creștin să aibă baze teologice și să îl cunoască pe Dumnezeu – Tatăl, Fiul și Spiritul Sfânt.
Doresc să le mulțumesc tuturor profesorilor și colegilor care m-au susținut, dar în special domnului profesor Varna Cristian care ne-a însoțit peste tot și a avut grijă de noi, profesorului meu de Catehism, Studiu Biblic şi Istoria Bisericii, care a avut încredere în mine, domnul Demian George, doamnei mele diriginte Nan Gabriela și familiei mele.” (Zsoldos Şerban, clasa a X-a, profil Teologie – Engleză intensiv)

„Zilele Olimpiadei Naționale de Religie au fost zile binecuvântate și frumoase. La Seminarul diecezan am legat prietenii, am petrecut momente minunate împreună și am aflat lucruri noi de la alții. A fost o experiență minunată!” (Căbuţa Petru, clasa a VI-a)

„Dacă ar trebui să aleg o expresie care să poată descrie această experiență, ar fi „carusel al emoțiilor”. Acesta m-a plimbat cu intensitate prin cele mai frumoase sentimente și trăiri. Am simțit multă iubire și susținere, am legat prietenii cu elevi excelenți din toată țara și m-am revăzut cu prieteni buni din edițiile anterioare ale Olimpiadei Naționale. Aceste zile au fost pline de zâmbete, provocări, oportunități, comuniune, pace lăuntrică și multe, multe momente care ne-au făcut să ne bucurăm și să râdem împreună. Drumul spre Iași a fost lung, însă bucuria și entuziasmul nu ne-au lăsat nicio clipă să simțim oboseala acumulată!
Fiind ultima mea experiență în calitate de elev la Olimpiada Națională de Religie Catolică, îmi arăt recunostință față de toți formatorii mei care au contribuit la evoluția parcursului educațional și spiritual. Vă mulțumesc!” (Borz Cristina, clasa a XII-a, profil Teologie – Engleză intensiv)

„Mulțumim organizatorilor pentru amintirile frumoase și clipele pline de har oferite în aceste zile tuturor participanților. Cu adevărat, Iași e un oraș minunat și plin de istorie, oraș care își merită numele de capitală istorică și culturală a României. Aceste momente vor rămâne înscrise în memoria noastră. Fie ca bunul Dumnezeu să ne călăuzească și să ne însoțească în toate proiectele viitoare.” (prof. Varna Cristian)

prof. George Demian