Cea de-a X-a ediție a Festivalului Internațional de Creație și Interpretare „Ana Blandiana” (februarie – mai 2022), cu tematica „Alchimia ploii”, a adus Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu” din Oradea un frumos premiu.
Concursul transcurricular din cadrul acestui festival a avut următoarele secțiuni: Creație literară (poezie și proză), Analiză literară/ Traduceri (engleză/ franceză), Recitare, Scurtmetraj. Comunicările științifice și workshopurile au abordat noi orizonturi spre căile moderne pe care au pășit artele în ultima perioadă: „Neurobiologia literaturii”, „Arta conversației”, „Irealitatea epicului în fantasticul Anei Blandiana”, „Filmul – dincolo de provocări”, „Video books – a digital alternative to reading for pleasure”, „De la textul poetic la inteligența emoțională”, „Dilemele morale”.
Printre membrii juriului s-au numărat doi invitați de onoare: scriitoarea Ana Blandiana – membră a Academiei Române, a Academiei Europene de Poezie, a Academiei de Poezie „Stéphane Mallarme” și a Academiei Mondiale de Poezie (UNESCO); scriitorul Nicolae Băciuț – membru al Uniunii Scriitorilor din România, redactor-șef al Revistei Vatra Veche, director al Direcției Județene pentru Cultură și Patrimoniu Național Mureș.
Yvonne-Melania Imre, elevă în clasa a IX-a a Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu”, profil Teologie – intensiv engleză, s-a înscris în concurs cu patru poeme brodate în jurul subtemei „De frânghiile ploii mă cațăr, mă leg, mă apuc…”, foarte apreciate de membrii juriului, care i-au oferit Premiul II la secțiunea Poezie – Liceu – https://festival-anablandiana.ro/ .
Pentru Yvonne, acest an școlar a fost unul bogat în rezultate frumoase, reușind să obțină Premiul III la Concursul județean „Viața prin ochi de poet” și Mențiune la etapa județeană a Olimpiadei de Limba și literatura română. O prețuim, o felicităm și o încurajăm să își exprime talentul literar de care a dat dovadă în nenumărate rânduri!
Toate creațiile premiate în cadrul Festivalului Internațional de Creație și Interpretare „Ana Blandiana” vor apărea în „Antologiile Festivalului”, publicate de Editura Vatra Veche, Târgu-Mureș, pe care le așteptăm cu nerăbdare.
Prof. Ioana Sarca